De siste fem årene har 11 personer mistet livet i trafikken i løpet av påsken, opplyser Utrykningspolitiet på sin Facebook-side.

Videre skriver de at de gjennomfører kontrollvirksomhet i forbindelse med utfart og hjemreise i påsken. Hensikten er å sørge for smidig trafikkavvikling og å forebygge alvorlige ulykker.

De anbefaler sjåfører å følge politiets trafikkvettregler:

- Overhold fartsgrensen og avpass farten etter forholdene

- Vær opplagt og kjør rusfri

- Vær oppmerksom og tålmodig

- Ikke foreta farlige forbikjøringer

- Bruk bilbelte og sørg for at barna er riktig sikret

- Ikke bruk mobilen ulovlig i bilen

- Sørg for at bilen er riktig skodd etter føret

- Pakk bilen slik at bagasjen er forsvarlig sikret

- Legg inn pauser og ta trygge veivalg

Siste innlegg

Dagny Ulland

Nord-Norge får tidenes største redningsskøyte

Illustrasjonsfoto Foto: Redningsselskapet

Tidenes største redningsskøyte skal bygges. – Vi håper enda flere blir med på spleiselaget ved å støtte en historisk satsing på sjøsikkerhet i nord.

Dette sier generalsekretær i Redningsselskapet, Grete Herlofson i en pressemelding og legger til at den helt nye redningsskøyta blir unik i norsk redningshistorie. Med sine 32 meter blir fartøyet den største redningsskøyta levert noensinne.

Det nye fartøyet vil ha stor rekkevidde i de værharde havområdene i nord. Det vil ha hele Nord-Norge som operasjonsområde, og vil bli flyttet rundt etter behov.

– Denne redningsskøyta kan møte utfordringer i maritime søk og redningsoppdrag langt til havs. Fartøyet er rustet for å bistå i store ulykker og masseevakueringer under svært krevende forhold, sier Herlofson.

Ikke mulig uten donasjoner

Den nye topp moderne redningsskøyta blir et flytende beredskapssenter. Redningsselskapet har som mål at redningsskøyta driftes så bærekraftig som mulig, og ønsker å installere den med hybrid fremdrift. En slik løsning har aldri vært prøvet på et redningsfartøy av denne størrelsen i Norge.

Prislappen på redningsskøyta blir langt over tidligere leverte fartøy til Redningsselskapet. Det gjenstår å signere byggekontrakt med et verft. Totalkostnaden for Redningsselskapet for designutvikling, bygging og utrustning med nødvendig redningsteknisk utstyr er estimert til mellom 140-150 MNOK. Håpet er at redningsskøyta kan leveres innen utgangen av 2025.

Dagny Ulland

Skade på vegnettet

Foto: Skjermdump Statens Vegvesen

Vegtrafikksentralen opplyser om at det er skade på vegnettet på fylkesveg 820 ved Krøplingskaret i Sortland kommune.

Beregnet sluttid er 14. mai klokken 18.00.

Tommy Hansen

Ny forsinkelse for basseng

Byggingen av Øksnesbadet, det nye svømmeanlegget på Myre, er igjen noe forsinket. Tidligere var dato for overlevering satt til 15. mai, og entreprenør har nå fått forlenget frist, opplyser kommunalsjef teknisk.

– Ja, vi er noe forsinket og jeg vil i dag ikke gi noen eksakt ny dato. Formannskapet vil få en orientering 6. mai og da kan jeg forhåpentligvis gi en mer eksakt dato. Det er kommet inn noen tillegg i prosjektet, samt endringer, som gjør dette. Når det kommer til pris er denne uforandret og siste vedtak var på 138,5 millioner kroner inklusiv moms.

NTB

Nå mekles det for å unngå stor butikkstreik

Svært mange butikker i Norgesgruppen og Coop har ansatte som blir tatt ut i streik dersom meklingen med Virke ikke fører fram. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Tusenvis av ansatte i Handel og Kontor (HK), Parat og Negotia kan gå ut i streik fra tirsdag om ikke mekling med Virke fører fram.

Meklingene kom i gang klokka 10 i dag, og fristen er midnatt natt til tirsdag.

Særlig byggevarebutikker, dagligvarebutikker og taxfreebutikker vil rammes av en streik. HK advarer om at svært mange butikker i Norgesgruppen og Coop har ansatte som blir tatt ut i streik, samt i administrasjonen i Coop Norge.

Både HK og Parat varsler også at det vil tas ut medlemmer i byggevarekjedene. Også butikker i andre bransjer kan bli rammet. Særlig oppmerksomhet har det fått at det kan bli streik på taxfreebutikkene.

Handel og Kontor skrev sist onsdag at streiken kunne føre til stengte taxfreebutikker, noe Travel Retail Norway avviste.

Tone Marit Sörensen

Rykket ut til en liten gressbrann

Politiet har rykket ut fra Sortland med blålys, til den som viste seg å være en liten gressbrann.

-Vi er ute og ser på en liten gressbrann som brannvesenet slår ned kjapt. Det er ingen dramatikk, forsikrer operasjonsleder hos politiet i Nordland, Kai Eriksen.

Gressbrannen skjedde er nord for selve Sortland, på Vollen ned mot fjæra på fylkesvei 820.

- Det er ingen som er skadd og ikke meldt om materielle skader, det er bare litt gress som har tatt fyr, sier Eriksen til VOL.

Det er fortsatt ute farevarsel for skogbrann i Vesterålen, ettersom det er tørt på barmark nå.

NTB

Person løslatt etter vold i Harstad

Natt til søndag rykket politiet ut til en privat adresse i Harstad etter melding om vold, skriver NRK. Én person ble pågrepet og siktet, men er nå løslatt.

Ifølge kanalen skal de involverte partene være i familie.

Den fornærmede ble kjørt til legevakten for oppfølging fra helsevesenet, men skadeomfanget er ikke kjent.

Personen som har status som siktet ble løslatt etter avhør, det bekrefter operasjonsleder i Troms politidistrikt, Roy Nagel Stangnes, til NRK.

Stangnes opplyser at gjerningspersonen er siktet for vold. Det er foreløpig usikkert om siktelsen vil bli justert.

NTB

Nord-Norge: Snittpris for strøm på 45,1 øre per kWh mandag

I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 45,1 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 53,4 øre.

Mandagens snittpris per kWh er 4,4 øre høyere enn søndag og 15,2 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen mandag på 53,4 øre per kWh er mellom klokken 10 og 11 på formiddagen. Den er 13,08 øre lavere enn søndag og 29,7 øre lavere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 70,2 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting mandag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

Minsteprisen blir på 29,6 øre per kWh mellom klokken 14 og 15 og er den laveste i landet.

Rune Nybrott Hals

Nytt entreprenørfirma

Firmaet Reinholdsten & Johansen AS er 27. april blitt registrert i Øksnes.

Selskapet skal drive med entreprenørvirksomhet, leser man i formålsbeskrivelsen.

Thomas Aleksander Larsen Reinholdtsen er daglig leder og styremedlem, mens Mats Inge Johansen er styreleder i det nyopprettede selskapet.

Kapitalen er på 30.000 kroner.

NTB

Nord-Norge: Snittpris for strøm på 40,6 øre per kWh søndag

I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 40,6 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 66,5 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 35,07 øre lavere enn lørdag og 12,6 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen søndag på 66,5 øre per kWh er mellom klokken 0 og 1 på natten. Den er 38,8 øre lavere enn lørdag og 8,8 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 83,3 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting søndag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

Minsteprisen blir på 28,7 øre per kWh mellom klokken 16 og 17.

Tone Marit Sörensen

Ruskontroll på Sortland

UP har gjennomført ruskontroll i Sortland sentrum.

Av 105 førere som ble kontrollert i Vesterålsgata, var det ingen reaksjoner gitt fra politiet, ifølge en melding på X.

Rune Nybrott Hals

Stenger bankplassen for rengjøring

Sortland kommune skal 29. og 30. april rengjøre bankplassen, altså parkeringsplassen mellom Thon Hotel Sortland og Feel24 Kjøpmannsgata.

– Det vil i perioden 29. april, kl. 18.00 til 30. april kl. 09.00 ikke være mulig å parkere på bankplassen, skriver kommunen på sine nettsider.

De opplyser om at feilparkerte biler vil bli fjernet for eiers regning.

Rune Nybrott Hals

Stanset kjøretøy på E10

Vegtrafikksentralen melder om et stanset kjøretøy ved Kanstadbotn langs E10 mot Lødingen.

Det står ingenting om hvorvidt stansen påvirker trafikken på stedet.

Varselet ble senere fjernet.

NTB

Slik blir strømprisen lørdag

I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 75,7 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 1,053 kroner.

Lørdagens snittpris per kWh er 14,7 øre lavere enn fredag og 16,6 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen lørdag på 1,053 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 20 og 21. Den er 3,8 øre lavere enn fredag og 41,02 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 1,22 kroner.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 1,053 kroner, dekkes 29,1 øre.

I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

Minsteprisen blir på 49,9 øre per kWh mellom klokken 13 og 14 og er den laveste i landet.

NTB

Luftrommet i Sør-Norge åpnet igjen

Et skjermbilde fra flyovervåkningstjenesten Flightradar torsdag morgen viser kontrasten mellom flytrafikken i Norge og resten av Europa. Foto: Flightradar / NTB Foto: Foto: Flightradar / NTB
Mange reisende på Oslo lufthavn Gardermoen er berørt av at luftrommet over Sør-Norge er stengt som følge av en teknisk feil hos Oslo Kontrollsentral torsdag. Foto: Hege Pauline Hovig / NTB Foto: Foto: Hege Pauline Hovig / NTB
Mange avganger og ankomster på Oslo lufthavn Gardermoen er berørt av at luftrommet over Sør-Norge er stengt som følge av en teknisk feil hos Oslo Kontrollsentral torsdag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Foto: Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Hele luftrommet ble midlertidig stengt i Sør-Norge torsdag morgen. Utover morgenen ble flytrafikken noe åpnet opp igjen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Feilen som førte til at luftrommet i Sør-Norge ble stengt, er rettet. Gradvis åpnes det for normal trafikk, men det blir forsinkelser, opplyser Avinor.

Luftrommet over hele Sør-Norge ble tidlig torsdag morgen helt stengt som følge av en teknisk feil hos Oslo Kontrollsentral.

Ved 8.40-tiden kunne noe trafikk åpnes opp igjen, og klokken 9.35 opplyste Avinor at luftrommet nå gradvis åpnes for normal trafikk.

Reisende må regne med forsinkelser gjennom dagen.

Flere timer med stans

Ved Oslo lufthavn lettet det siste flyet klokka 6, ifølge Avinors oversikt.

NTB snakket like etter klokka 6.30 med en passasjer på et fly som skulle reise fra Gardermoen til Zürich klokka 6.25, men der piloten opplyste at flykontrollen var nede over hele Sør-Norge, og at hele systemet var lammet.

Mens de ventet på ny beskjed, ble det servert kaffe og mat i kabinen. Halvannen time etter oppsatt avgang fikk passasjerene beskjed om at flygingen til Sveits var kansellert, og at de måtte forlate flyet.

Norwegian opplyste til TV 2 at de måtte innstille en rekke flygninger, og at de hadde fått beskjed om at luftrommet ville være stengt fram til klokken 11.

Ikke datainnbrudd

Årsaken til stengingen var en tid ukjent, men Avinor opplyste at det ikke skyldtes datainnbrudd.

– Det kan jeg avkrefte at det er. Det er to systemer som ikke snakker sammen som de skal, sier pressevakt Helene Wattanapradit Jensen i Avinor til NRK.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) opplyste tidligere torsdag morgen til NTB at de ikke hadde mottatt noen informasjon som knytter dem til det som skjer over luftrommet i Sør-Norge.

Redningsoppdrag går som normalt

Redningshelikoptrene fikk fly som normalt torsdag morgen, opplyste redningsleder Jan Erik Skorte i Hovedredningssentralen til NRK torsdag morgen.

– Er det snakk om liv eller død, flyr vi som normalt – helt uavhengig av dette, sa redningslederen.

Heller ikke Norsk Luftambulanse ble rammet av flystansen, opplyste pressesjef Per Håkon Solberg.

Det var flere fly i luftrommet i Sør-Norge da nyheten kom fra Avinor.

På Oslo lufthavn landet to fly – ett fra Billund i Danmark og et annet fra Førde – klokka 7.10 torsdag morgen. En rekke påfølgende flygninger fikk imidlertid betydelig utsatt landingstid, ifølge flyplassens oversikt.

Holdes oppdatert

Norwegians pressevakt Silje Glorvigen sa til VG at alle deres fly til og fra Oslo er berørt. Hun har ikke tall på hvor mange fly det er snakk om.

– Vi holder passasjerene våre oppdatert på hva som skjer, på tekstmelding, sa hun til avisen.

Avinor har ansvaret for 43 statlig eide lufthavner samt flysikringstjenesten for sivil og militær luftfart i Norge.

Marius Birkeland

Fly innstilt fra Evenes

Fly med ankomst 10:35 fra Oslo og avgang 11:05 til Oslo er innstilt.

NTB

Luftrommet over Sør-Norge midlertidig stengt

Luftrommet over hele Sør-Norge er stengt torsdag morgen som følge av en teknisk feil hos Oslo Kontrollsentral, melder Avinor.

– Det forventes vesentlige forsinkelser. Varighet er for øyeblikket ukjent. Vi oppfordrer alle reisende til å forholde seg til den informasjon de får fra sitt flyselskap. Vi beklager ulempene dette medfører. Dette er all informasjon vi har for øyeblikket. Vi kommer tilbake med mer informasjon. skriver Avinor i en pressemelding.

Ved Oslo lufthavn lettet det siste flyet klokka 6, ifølge Avinors oversikt.

Avinor har ansvaret for 43 statlig eide lufthavner samt flysikringstjenesten for sivil og militær luftfart i Norge.

Rune NybrottHals

Forsinket fly

Widerøe-flyet fra Bodø til Andenes, som skal videre til Tromsø, er i skrivende stund forsinket med 45 minutter.

Det melder Avinor.

Flyet skulle ankomme Andøya lufthavn klokka 15:50. Ny tid er klokka 16:35.

Også flyet som har opprinnelig ankomst klokka 17:45 fra Tromsø ligger an til å bli 20 minutter forsinket.

NTB

Nord-Norge: Snittpris for strøm på 92,9 øre per kWh torsdag

I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 92,9 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 1,055 kroner.

Torsdagens snittpris per kWh er 12,6 øre lavere enn onsdag og 53,1 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen torsdag på 1,055 kroner per kWh er mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 48,2 øre lavere enn onsdag og 60,9 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 1,22 kroner.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 1,055 kroner, dekkes 29,3 øre.

I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

Minsteprisen blir på 78,3 øre per kWh mellom klokken 14 og 15 og er den laveste i landet.

Tommy Hansen

Skifter anløpskai

Fra og med 1. mai, som er sommerrutens start, vil MS Fenris begynne å benytte seg av kaia på Myre-siden, ved snuplassen som før vinteren, melder fylkeskommunen.

NTB

Årets høyeste strømpris i nord i morgen

Dagen etter at Sør-Norge får årets høyeste strømpris, er det Nord-Norge som får et prishopp på strømmen onsdag. Den høyeste timeprisen blir på 1,5 kroner/kWh.

Samtidig som strømprisen øker nesten 60 prosent i de nordligste områdene onsdag, faller prisen i de sørlige områdene, skriver Europower , som viser til tall fra strømbørsen Nord Pool.

Timeprisen i Tromsø mellom klokken 7 og 8 onsdag morgen er på 1,5 kroner/kWh. Det er den høyeste timeprisen i Nord-Norge siden 13. desember.

Selv om timeprisen blir høyest i nord, er det Midt-Norge som får den dyreste døgnprisen i Norge onsdag, ifølge Europower.

Tirsdag var det varslet at timeprisen var på 2 kroner/kWh fra Sunnhordaland til Buskerud mellom klokken 7 og 8 på morgenen.