Statens vegvesen kontrollerer beltebruk i busser over hele landet denne uken, og det er slutt på muntlige advarsler. Glemmer du beltet kan det koste deg 1500 kroner i gebyr.

- Denne uken vil vi gjennomføre kontroller av klasse 3-busser i Nord-Norge. Vårt hovedfokus vil være å informere og øke bevisstheten om hvor viktig det er å bruke bilbelte også på bussen, sier Ann Synnøve Elvevoll, kampanjeansvarlig i Statens vegvesen i Region nord.

I vinter kontrollerte Statens vegvesen i Nord-Norge over 1.600 busspassasjerer for beltebruk. 332 passasjerer satt usikret. 20 mindreårige barn var usikret. Bare i en buss var sjåfør usikret. Statens vegvesen tror mørketallene er store.

- Uten belte er du til fare for deg selv og de du reiser sammen med om det skulle skje en ulykke. Gebyret i seg selv er ikke viktig for oss, men et viktig virkemiddel for å få flere til å ta trafikksikre valg, sier Elvevoll.

Det finnes flere ulike busstyper, og ikke alle har krav til belte. Busstyper uten krav til belte og med ståplasser, er ment for lavere hastigheter og med hyppige av- og påstigninger, lik de vi ofte finner i by- og sentrumsområder. Busser i klasse 3 er busser uten ståplass som kjører i høyhastighets soner. Regelverket er likt i hele Europa.