I et brev til Kvæfjord kommune lister verneombud Frode Wikeland ved Borkenes skole flere mangler og ber om fortgang i arbeidet med å bedre miljøet på de mest nedslitte delene av skolen.

- Jeg har vært her i 15 år og det har vært mangler hele veien. Vi snakker tross alt om et bygg fra 1948, sier Wikeland.

Forholdene på Borkenes skole har vært i kommunens økonomiplan lenge, men blir stadig prioritert bort til fordel for noe annet. Det samme skjedde torsdagens kommunestyremøte.

- I stedet blir det nødreparasjoner uten en helhetlig plan. Det er ikke god øknomisk styring, sier Wikeland

- Blir syke

Wikeland sier at forholdene gir en forverring av arbeidsmiljøet på skolen. En transformator som står ved musikkrommet gjør at det "lukter elektrisitet".

- Vi mener at de mest alvorlige manglene, og det som haster, er å flytte transformatoren bort fra skolebygget. Flere ansatte og elever som har brukt det nærmeste klasserommet har blitt alvorlig syke, og vi mistenker at transformatoren kan være årsaken.

I brevet ramser verneombudet opp mangler i delen av bygget som brukes av mellomtrinnet og spesialromsfløyen.

Mellomtrinnet:

  • Ikke brannsikring (inndeling i brannceller)

  • Ikke alle klasserom har rømningsvei. I dag er det gitt dispensasjon

  • Varmeforsyning fungerer ikke godt nok

  • Manglende ventilasjon på musikkrom og i gangene

  • En tranformator står ved musikkrommet der det "lukter" elektrisitet.

Spesialromsfløyen:

  • Nedslitte rom

  • Ikke avtrekk fra sagrom

  • Varme/ventilasjon er ikke tilfredsstillende

Går ut over miljøet

Ved siden av transformatoren mener verneombudet at dårlig ventilasjon medfører økt sykefravær, plager med hodepine og luftveisproblemer, det andre punktet som krever strakstiltak, skriver Wikeland.

Brevet er også signert hovedverneombud Neil Markussen som sier at han ikke ønsker å gi uttalelser til Harstad Tidende  i saken.

På gårdagens kommunestyremøte var Borkenes skole et tema hvor Linda Alise Karlsen (V) spurte om det var rett å prioritere helsehus foran skolen. Hun foreslo å utrede utbedringer på skolen og vente med å vedta helsehuset slik at man til slutt kunne velge mellom prosjektene.

Det var det ikke flertall for i kommunestyresalen. Administrasjonssjef Merete Hessen sa også at hun ikke så for seg hvordan man skulle klare to store utredninger samtidig.

Der var flere også engstelige for å gå glipp av 17 millioner kroner i tilskudd hvis man utsatte helsehus til en kostnad på rundt 90 millioner kroner.

- Viktig å ta engstelsen på alvor

Karlsen spurte også administrasjonssjefen om når man har penger til å kunne ta skikkelig tak i skolen.

- Det kan jeg ikke gi noe endelig svar på. Det beror på hvor mye som blir nybygg og hva som er renovering. Det er også avhengig av hvilke inntekter kommunen vil ha.

Til Harstad Tidende sier Hessen at man har bestilt en ny måling på om transformatoren gi farlig stråling.

- Det er viktig å ta engstelsen til folk på alvor, sier hun.

Det er også gjort målinger på seint 90-tall etter bekymringer rundt transformatoren.