At Evenes får inntil 700 nye arbeidsplasser er ikke det viktigste. Det som teller er at landet får en styrket forsvarsevne.

Det mener evenesordfører Svein Erik Kristiansen (H).

Det siste året har han vært opptatt av to saker, kommunestruktur og regjeringens langtidsplan for Forsvaret. Når det tirsdag ettermiddag ble klart at de to regjeringspartiene Høyre og Frp var blitt enig med Ap om en ny langtidsplan for Forsvaret. I tillegg til dette er regjeringen og støttepartiene Venstre og KrF, blitt enige om neste års forsvarsbudsjett.

Evenes klart best

For Kristiansen er det ingen stor nyhet at Evenes kom seirende ut av dragkampen med Andøya om den framtidige basen for de maritime overvåkningsflyene.

- Vi viste at Evenes var både best og rimeligst da Stortinget la den framskutte kampflybasen til Evenes. Dette visste vi allerede da, og det er ikke noen sensasjon at Evenes ville bli rimeligst og best for de maritime overvåkningsflyene, sier Kristiansen.

Men uansett hva han måtte si, så har både Kristiansen og regionrådet i Ofoten, gjennom Futurum i Narvik stått knallhardt på for å informere om flybasen på Evenes.

- Vi har vært opptatt av at beslutningstakere skulle få vite mest mulig om flybasen og mulighetene på Evenes. Det var viktig at de kom til Evenes for å få førstehåndskunnskap om fasilitetene på Evenes, sier Kristiansen.

Forståelse for Andøya

Leder for Evenes Ap Bjørnar Olsen, er glad for at det nå endelig er tatt en beslutning.

- Jeg har stor forståelse for frustrasjonen og fortvilelsen de føler på Andenes. Vi hadde de samme følelsene når de en gang la ned hele flystasjonen på Evenes, sier han.

Olsen er sikker på at regjeringen vil støte opp om Andøysamfunnet for at de skal komme ned med begge beina på bakken.

- Det er en selvfølge. Jeg kjenner i alle fall mitt eget parti slik at dette må ha vært et sentralt tema under forhandlingene med regjeringen, sier Olsen.

Han er enig med Kristiansen i at det ikke er noen overraskelse at Evenes fikk basen også for overvåkningsflyene.

- Når vi ser hva som er investert på flystasjonen her på Evenes, så er det på tide at man nå utnytter investeringene, sier Olsen.

FAKTA:

• Det er enighet mellom de to regjeringspartiene Høyre og Frp, Venstre, KrF og Ap om å plusse på forsvarsbudsjettet med 390 millioner kroner. 300 millioner av disse er friske midler.

• 140 millioner kroner til opprettholdelse av kystjegerkommandoen.231 millioner kroner til Hæren og Heimevernet, spesielt i Troms og Finnmark.

• 7 millioner kroner for å opprettholde forsvarskorpsene i Trondheim og Horten.

Når det gjelder selve langtidsplanen, har det også her kommet endringer i forhold til regjeringens opprinnelige forslag. Disse har kun Høyre, Frp og Ap stilt seg bak. Dette er:

• Kystjegerkommandoen utenfor Harstad bevares, men organisatorisk tilknytning og lokalisering utredes.

• Kampluftvern for Hæren gjennomføres så snart som mulig.

• Forsvarets spesialstyrker tilhøreres dedikert helikopterstøtte. Dagens fordeling av Bell-helikoptre mellom Bardufoss og Rygge består til alternativ helikopterkapasitet er på plass i Nord-Norge.

• Forsvarets verksted i Horten opprettholdes.

• Det varsles ekstraordinær statlig innsats og midler til omstilling på Andøya, og sivil flyplassdrift sikres for å understøtte Anøya Test Centers virksomhet.

• Forsvarskorpsene i Trondheim og Horten videreføres.

• Heimvernsbasen på Setermoen videreføres i påvente av landmaktutredningen.

• Det er enighet om prinsipper og rammer for den varslede landmaktutredningen.