Et enstemmig kommunestyre vedtok torsdag å bevilge fem millioner i 2018 som skal brukes til å skape aktiviteter, liv og røre i sentrum hele året. En viktig forutsetning er at næringslivet bidrar med et like stort beløp.

Sentrum i fokus

Aps gruppeleder Kari-Anne Opsal er leder i økonomiutvalget, og utroper 2018 som året der fokus skal være på sentrum. Nå oppfordrer hun banker, forsikringsselskaper, investorer, utbyggere og næringsforeningens medlemmer til å bidra med store eller små beløp. Rådmannen er også bedt om å søke midler gjennom regionale utviklingsmidler.

– Vi har allerede bevilget 10 millioner som skal brukes til å ruste opp torget og gjøre noe med brusteinene. Jeg regner med at det også blir penger til å etablere en lekeplass på torget. Dette arbeidet starter i vår, sier Kari-Anne Opsal.

Aktiviteter

Men for at sentrum skal få en skikkelig drahjelp i en vanskelig tid, har politikerne lovet fem friske millioner neste år.

– Vi ser for oss at vi kan etablere et sentrumsselskap sammen med gårdeiere og næringsdrivende som skal koordinere og legge til rette for aktiviteter i sentrum hele året, sier Opsal.

Flere sentrumsbutikker sliter økonomisk etter at det ble innført bompenger for å komme til byen, og noen har allerede bestemt seg for å legge ned og flytte ut av byen.

– Nå må kommunen og næringslivet jobbe systematisk for å få flere til å satse på sentrum. Det må skapes ulike aktiviteter som trekker folk til byen – ikke bare under festspillene og i forbindelse med Bakgården.

– Her må det være full rulle hele tiden, mener Opsal.

Mange bor i byen

Stadig flere mennesker flytter til byen. Det bygges nye leiligheter både på Hamneset, i bakgården til Harstad Tidende, og det skal bygges studentboliger på parkeringsplassen ved UiT Harstad.

– I tillegg har Statoil flyttet inn i nybygget, noe som sikkert fører til at flere bruker byen både på dag- og ettermiddagstid. I kommunestyret torsdag ga vi salgsbevilling til en matvarebutikk som åpner i Havnegata snart, sier Opsal.

Hun lover flere tiltak til sentrum i årene fremover. – Vi må ha fokus på sentrum i mange år fremover. Jeg er optimist på vegne av byen, og tror vi kommer oss over kneika, sier Kari-Anne Opsal.

Kommunen skal opparbeide flere grønne byrom, blant annet på Ottar Håløygs plass. Det skal også bygges et parkeringshus med plass til 150–200 nye parkeringsplasser.

100 prosent sikker

Direktør Ole-Jonny Korsgaard i Harstadregionens Næringsforening roser politikerne for bidraget de kommer med til sentrumsutvikling.

– Dette er var et gledens vedtak på vegne av de mange som driver ulik næringsaktivitet i sentrum. Nå skal vi så raskt som mulig sette oss ned å se på hvordan vi best mulig kan utnytte disse midlene. Først og fremst må vi få på plass de fem millionene som forutsettes at næringslivet bidrar med. Det regner jeg som 100 prosent sikkert vil la seg skaffe, sier en entusiastisk Korsgaard.

Kortsiktige tiltak

– Det er flott at politikerne har utpekt 2018 som et satsingsår for sentrum. Det viser at de har forstått hvor viktig det er å ha et levende sentrum.

– De peker også på betydningen av å tenke langsiktig gjennom å skape aktiviteter i sentrum hele året. Det passer også godt inn i de ideene sentrumsbutikken jobber med. Men vi må ikke glemme de kortsiktige tiltakene som de nærmeste månedene vil være svært viktig for en rekke av butikkene i sentrum.

– Da er utvilsomt parkerings- problematikken det som opptar de aller fleste.

–Både på kort og lang sikt må dette løses gjennom å se på priser samt å sikre nok og lett tilgjengelig parkering for alle som ønsker å besøke sentrum, sier Korsgaard.