1. januar 2017 opphører det statlige pålegget om at elbilene får parkere gratis Da er det opp til den enkelte kommune å bestemme om elbilene fortsatt skal slippe parkeringsavgift. I Harstad er politikerne sterkt uenige om hva som er riktig.

Ja fra de grønne

Lars Jørgen Høe i Miljøpartiet de Grønne tar opp saken i en interpellasjon i kommunestyret torsdag.

Han kommer med et konkret forslag som innebærer kommunen fortsatt skal tilby gratis parkering for elbiler på alle kommunale parkeringsplasser fra 1. januar 2017.

– En fortsettelse av ordningen vil være ett av flere viktige insentiv for at bilpaken i Harstad kommune totalt sett får en større andel miljøvennlige kjøretøy, noe som igjen vil gjøre det lettere å nå både lokale og nasjonale klima- og miljømål.

Høe mener også at gratis parkering for elbiler vil være et godt tiltak for næringslivet i sentrum.

Trolig nei fra Frp

Miljøpartiet de Grønne får ikke støtte fra Fremskrittspartiets nestleder i kommunestyrets gruppe, Kristian Eilertsen.

–Elbilistene kjører gratis gjennom bomringen, de betaler ikke for bilen på enkelte ferger og de har hittil sluppet å betale parkeringsavgift. Jeg ser ingen grunn til at de fortsatt skal slippe parkeringsavgift, sier Eilertsen.

Eilertsen er glad for at regjeringen har overlatt til hver enkelt kommune å avgjøre om det skal kreves parkeringsavgift for elbilene eller ikke.

– Det var riktig å gi diverse lettelser for å hjelpe elbilsalget i gang. Nå er det på tide på revurdere ordningen. Vi i Frp mener at en elbil tar like mye plass som en vanlig bil og den sliter like mye på veiene. Personlig synes jeg elbilene har fått nok subsidier, men jeg må ta et forbehold om at saken ikke er behandlet i gruppa vår, sier Eilertsen.

Både Arbeiderpartiet og Høyre behandlet saken på gruppemøter i går kveld.

Det var før sommerferien at Stortinget vedtok en lovendring som gjør at det fra neste år ikke lenger er automatikk i at elbiler får parkere gratis på kommunal gateparkering.