HARSTAD: - Vi kan nå tilby værmeldinger dag for dag, tre måneder frem i tid. Det er et verdifullt verktøy ved planlegging av ferier, turer og annen utendørs aktivitet, skriver værvarslingstjenesten AccuWeather i sin pressemelding.

Norske meteorologer har reagert med humring på varselet. Og dommen er nådeløs.

– Gi folk det de vil ha og gi blaffen i kvaliteten, sier forsker Thor Erik Nordeng ved Meteorologisk institutt ironisk.

Lokalværet

Harstad tidende tok lørdag kontakt med Kristen Gislefoss ved Meteorologisk institutt i Oslo for å finne ut av hvordan været blir fredag 15. juli i Harstad.

- Det er nesten umulig å forutsi. Du kan jo følge trender og historiske data, men eksakte data for denne dagen kan vi ikke gi, sier den erfarne meteorologen.

- Men AccuWeather sier det vil bli 15 grader med enkelte regn- og tordenbyger?

- Da foreslår jeg at du tar vare på den værmeldingen. Dersom været viser seg fra en annen side den dagen, så spør du hvorfor det ikke stemmer, sier Gislefoss humoristisk.

Trender

- Det er nok mer hensiktsmessig å melde at det blir en kjølig, varm eller våt periode. En kan selvfølgelig treffe med et konkret varsel så langt frem i tid, men variasjonene er ofte store i Norge, kanskje særlig i nord, forklarer meteorologen.

- Jeg husker noen som forsøkte dette en gang tidligere, hvor det ble meldt 25 kuldegrader en dag i februar, men på den aktuelle dagen var det 10 plussgrader, avslutter Gislefoss.

Det kan med andre ord virke som det er vanskelig å planlegge sommergrillingen allerede i dag.

Teoretisk umulig

Dette er ikke første gang AccuWeather overrasker. I 2013 lanserte de dag-til-dag-varsel for 45 dager frem i tid. På tross av mye kritikk dobler de nå lengden av varselet sitt, skriver YR.no.

Thor Erik Nordeng fra Meteorologisk institutt sier det er teoretisk umulig å varsle vær på denne måten.

– Tommelfingerregelen er at varsler fungerer for de nærmeste to ukene. Deretter er det kaoset som rår, verden nok aldri vil klare å varsle detaljer i været 90 dager frem i tid sier forskeren til yr.no

TVILER: Kristen Gislefoss ved Meteorologisk institutt er skeptisk til dag-til-dag-varsel 90 dager frem i tid. Foto: Anne Liv Ekroll / NRK
FEIRET SOMMER OG INNLEVERING: Studenter feirer levert Bachelor i Harstad i 2013. Foto: Tore Skadal