Mandag lekket forslaget som legges fram i kveld om ny struktur i landets politidistrikt. VG melder at Midtre Hålogaland er historie, og distriktet deles i to langs fylkesgrensen. Igjen står disse distriktene:

  • Øst-Finnmark

  • Vest-Finnmark og Troms

  • Nordland

- Det er helt ødeleggende og vitner om utilstrekkelig kunnskap, sier tillitsvalgt Stein N. Wilhelmsen i Politiets fellesforbund.

I det nye forslaget vil politi på jobb i Troms måtte reise inn og ut av distriktet når de for eksempel skal reise til Gratangen eller Salangen fra Harstad. Wilhelmsen kaller det unaturlig å dele distriktet på denne måten.

- Vi har faktisk fått veier som krysser fylkesgrensen som i dag danner et naturlig samferdsmønster - også politimessig. Nå har jo også regjeringen besluttet å bruke 8-10 milliarder kroner på å knytte det som utgjør Midtre Hålogaland politidistrikt sammen, blant annet gjennom Hålogalandsbrua og Hålogalandsveien. Sett i lys av dette, er det enda mer uforståelig med en deling, sier Wilhelmsen.

Som del av reformen er det også varslet at namsmann-oppgavene, som i dag er tillagt politiet, kan overtas av domstolene. Etter forrige reform for 10 år siden ble namsmann-oppgavene flyttet andre veien, til politiet.

- Hos oss er det rundt 20-30 ansatte hos politiet som jobber med tvang-, gjeld- og namssaker. Det er klart at de føler usikkerhet nå. Jeg er forundret over at våre sivilt ansatte som jobber med disse sakene får sin "oppsigelse" gjennom VG, sier Stein N. Wilhelmsen. Til sammen 500 stillinger i politiet i Norge kan forsvinne i denne prosessen.

Han forteller at stemningen i distriktet er nervøs, men avventende.

- Folk er avventende til vi får se hva som står i meldingen og hva som er tankene bak.

I Midtre Hålogaland er omtrent 85 prosent, eller 230 av 270 ansatte, medlemmer av Politiets fellesforbund.

Politimester for distriktet, Hugo Henstein, har tidligere sagt at han vil slå hele Nord-Norge sammen til ett politidistrikt.

- Hva tenker du om at Midtre Hålogaland nå ser ut til å deles på midten?

- Det vil jeg ikke sende noe signal om nå. Kommer det et felles utspill fra regjeringen skal vi følge det opp lojalt. Er det ikke flertall, og samfunnsdebatten fortsetter, vil vi komme med våre innspill, sier Henstein til Harstad Tidende.

Ikke alle politisjefene i landsdelen er like tilbakeholdne med kommentarene som Henstein. Politimesteren i Øst-Finnmark, Ellen Katrine Hætta, sier på Twitter at beredskapen vil bli dårligere når Øst-Finnmark blir ett distrikt. Vest-Finnmark og Troms blir ifølge lekkasjene slått sammen. Hun mener hele Finnmark bør være ett distrikt.

Politimester Morten Daae i Vest-Finnmark ser også med skepsis på forslaget. Politimester i Troms, Ole B. Sæverud, er imidlertid positiv.

- Dette var ikke mitt førstevalg, men ordninga med tre politidistrikt i nord kan bli veldig bra, sier han til NRK Nordnytt.

Regjeringens nye plan om politistruktur skulle egentlig legges fram onsdag. Ifølge Sunnmørsposten skal planen i stedet presenteres i dag.