Eiendomsgruppen Nord-Norge, som eier Gammelbryggatomta, fikk i mai et tilbud fra rådmann Hugo Thode Hansen om at de kunne overta tomta i Samasjøen som et maktebytte.

Daglig leder John Angelsen sier kommunen og utvalget har opptrådt forbausende uprofesjonelt.

– De har engasjert Jim Myrstad, nabo til brygga og rivningsmotstander, og Multiconsult til å lage en mulighetsstudie på denne for oss ubrukelige tomta. Det gjør rådmannen før han tar kontakt med oss. Hadde de gjort det i motsatt rekkefølge ville de har spart seg bryet og pengene, sier han oppgitt.

Les også: - Arbeidsgruppa må erstattes (plussak)

Lekeplass

I de sladdede epostene som avishuset ba om innsyn i finner vi epost som er sendt fra utvalgsleder Steinar Nilsen til Synnøve Søndergaard og Kari-Anne Opsal med kopi til rådmannen.

” ... Det har vært et møte med Eiendomsgruppen as, der de fikk presentert en tomt for makebytte. Tomta ligger sentralt, og kan etter en studie gjort av Multiconsult bebygges med ca 20 leiligheter (som planlagt på Gammelbrygga)”...

Skinnmanøver

– Tomten vi fikk tilbud om var lite attraktiv. Det eksisterte ingen verdivurdering/takst og kommunen kunne ikke si hvor mange år det ville ta å regulere tomten om fra lekeplass til boligformål. Det ble utvist mye vilje til å bytte tomt, men de hadde ikke et reelt alternativ til vår tomt.

Erstatningstomta krever omregulering i motsetning til Gammelbryggatomta.

– Alle disse momentene fikk makebyttet til å fremstå som en skinnmanøver for liksom å ha gitt oss alternativer. Helt sikker på dette ble vi når kommunen ikke ville flytte Gammelbrygga 30 meter noe som ikke ville skapt tapere, sier han.

10 etasjer

I studien skriver Jim Myrstad og Multiconsult at eiendommen har god sentrumsnær beliggenhet med gode utsiktsforhold mot nord og gode solforhold mot sør. Lekeareal og uteoppholdsarealer vil i hovedsak få gode solforhold og er skjermet mot omliggende trafikk.

– Det står ingenting om de 10 etasjer høye blokkene til Holst som vil hindre havutsikten. Kanskje vil dette området bli attraktiv. Men ikke før om flere tiår, sier han.

Tomten eies av Harstad kommune og er i dag regulert til lekeplass.

Sentrum: Gammelbrygga ligger langt mer sentrumsnær enn maktebyttetomta i Samsjøen. Foto: Knut Godø
KONTAKT: Kjell Arthur Helmersen bekrefter kontakt med utvalgsleder Steinar Nilsen, men det har aldri vært skrevet noen intensjonsavtale, sier han til Harstad Tidende. Foto: Bente-Lill Dankertsen
Foto: Knut Godø