Nettstedet Filter Nyheter har snakket med flere offentlige personer som er frimurere om deres medlemsskap i det lukkede brorskapet.

Ifølge Wikipedia er frimurerlosjen lokale sammenslutninger som bygger på esoteriske læresystemer der medlemmene innvies gjennom ritualer. Formålet med frimureriet er å fremme medlemmenes moralske sans ved etisk-religiøs oppdragelse, foruten å fremme forståelse og brodersinn mellom mennesker.

Frimurerne møter ofte kritikk for å være en gruppe eldre, veletablerte menn i viktige stillinger som hjelper hverandre opp og fram uten at omverdenen er klar over det. Frimureri er generelt forbundet med overklassen selskapskultur.

- Ikke problematisk

Blant personene Filter Nyheter har snakket med er stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H) fra Harstad. Han sitter i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

Gudmundsen er frimurer i sjette grad – Lysende Skotske St. Andreas Mestere, St. Johanneslogen Stella Polaris i Tromsø.

Gudmundsen (H) opplyser at han ble tatt opp i ordenen i 2009 eller 2010. Fylkesmann og tidligere fiskeriminister Svein Ludvigsen (H) var en av fadderene hans.

– Jeg takket ja fordi losjen representerer veldig gode verdier, å bry seg om andre og ta samfunnsansvar, som jeg tenkte det var bra å støtte opp om, sier Gudmundsen til nettstedet.

Gudmundsen sier han ikke har deltatt på møter på lenge. Han han ser ingen problematiske sider med frimureriet.

– Nei, det er ikke mer utfordrende enn å være medlem i andre organisasjoner eller foreninger. Jeg har alltid tenkt at det er veldig forunderlig at det blir sett på som en problemstilling. Mennesker møtes på ulike måter hele tida.

- Avslappet forhold

Også Roe Jenset (56), rådmann i Ibestad kommune, er intervjuet.

Han er frimurer av sjuende grad – Høyt Lysende Steward broder i St. Johanneslogen Stella Polaris, i Tromsø.

Roe Jenset opplyser til Filter Nyheter at han ble tatt opp for mange år siden. På spørsmål om om det kan føre til habilitetsproblemer når maktmennesker som rådmenn og ordførere er medlemmer, svarer han følgende:

– Jeg skjønner at folk blir nysgjerrige på alt som er litt lukket, men som rådmann har jeg et helt avslappet forhold til dette. Jeg har ikke mye å gjøre med de andre som er der, for det er ikke det som er poenget med frimurerordenen. Det handler om å søke etter ulike måter å bli et bedre menneske på. Ikke ulikt å ta et kurs i mindfulness, for eksempel.

Ibestad-rådmann Roe Jenset er frimurer av sjuende grad – Høyt Lysende Steward broder i St. Johanneslogen Stella Polaris, i Tromsø. Foto: Andreas Isachsen