Fra 2. januar kan du levere 6 kubikk grovavfall aldeles gratis på HRS på Stangnes.

Men hvordan i all verden man skal beregne 6 kubikk grovavfall?

– Jeg skjønner at det er vanskelig. De fleste av oss har ikke noe naturlig forhold til hvor mye én kubikk er, men kundene vil få kyndig veiledning hos oss, sier informasjonskonsulent Marielle Eriksen.

I løpet av inneværende uke og i romjula vil husholdningene i Harstad få tilsendt et kundekort som de må ha med seg når de skal levere grovavfall på Stangnes.

– Kundekortet tilhører boligen, og skal ligge igjen der hvis den selges, sier hun.

Måles sammen

– Hvordan skal kunden og HRS regne ut hvor mange kubikk vedkommende leverer?

– En kubikk er 1x1x1 meter. Det er selvsagt vanskelig å måle for eksempel en sofa. For de som skal levere, og er veldig usikre på størrelse, er en mulighet å søke opp volumkalkulatore på internett. Mange flyttebyråer har disse, og selv om heller ikke de er nøyaktige, kan man estimere kubikk med disse. En dobbeltseng er for eksempel estimert til 0.8 kubikk. Dette kan selvsagt variere fra seng til seng, sier Eriksen.

Videre forklarer hun at når kunden kommer inn på HRS, skal man veie bilen som vanlig. Deretter tar man kontakt med en kundeveileder. Sammen ser de over hva som skal leveres.

Mange har kanskje med seg farlig avfall og ee-avfall, og siden dette er gratis å kaste, inngår det ikke i kvota. Kunden og veileder blir deretter enige om hvor mye kubikk som skal leveres. Dette ut fra en mal vi har stående tilgjengelig, sier hun og legger til at kundeveilederne vil få opplæring i kubikkberegning.

Plastsortering

I løpet av 2018 får husholdningene delt ut en rull med plastsekker som skal brukes til plastavfall.

– Vi har fått veldig mange tilbakemeldinger fra husholdningene om at flere ønsker å sortere ut plast fra restavfallet. Også i Harstad har etterspørselen vært veldig stor. I Beisfjord utenfor Narvik har vi hatt et prøveprosjekt på dette i over et år. Tilbakemeldingene her er at mange er overrasket over hvor mye plast vi egentlig kaster i restavfallet. Flere har gått over til en mindre dunk etter at de har begynt å sortere ut plast, sier Eriksen.

Neste år skal HRS velge en innsamlingsløsning som er tilrettelagt for mer sortering. I tillegg til matavfall og restavfall, er det også snakk om dunker for papir, glass- og hermetikk, samt en sekk for plast.

– Systemet med flere dunker har vi i ett år prøvd ut i Beisfjord. Selv om mange var skeptiske i begynnelsen, har vi fått tilbakemelding om at dette er et system som virkelig fungerer. For vår del ser vi også at flere er blitt flinkere til å sortere ut enda mer av restavfallet. Det er jo nettopp det vi ønsker, sier Eriksen.

Det skal likevel gjøres en vurdering om systemet i Beisfjord blir rullet ut i alle kommunene, eller om man velger en annen løsning – som optisk sortering. Her går alt i en dunk, men fargekoder på posene avgjør om hvilket innhold som er i posene. Disse blir deretter sortert på HRS før de går til gjenvinning.

- Det er fordeler og ulemper med begge løsningene. Det viktigste her er uansett at vi fra 2018 skal ta vare på mer av ressursene våre. Det betyr at mer skal gjenvinnes og bli til nye ting, og mindre skal brennes, sier Marielle Eriksen.