Allerede her var det samlet seg barn i alle aldre som skulle gjøre siste innsats for å sanke inn russekort til samlinga, noe som skulle vise seg å følge toget hele veien til slutt på Torvet.

Presidentene for rødrussen og blårussen, Maria Johansen og Kristina Arntsen, sier at russetiden har overgått alle forventninger.

Stor suksess

– Vi har gjort alt vi kan for å vise at vi er ordentlige, og vi har klart det med stor suksess. Det er vanskelig for oss å samles siden vi er så mange, og derfor trenger vi lokaler som kan tilby oss denne muligheten. Om ikke går det ut over vårt samhold og ikke minst – vår sikkerhet.

130 rødruss gikk med bøsser under Krafttak mot kreft 16. mars, noe som førte at de knuste alle rekorder. Russen på Stangnes og Rå samlet inn totalt 202 tusen kroner, noe som ble belønnet med fylkets gullminibøsse.

– I russetida finner du ut hvem dine ekte venner er, men du får også drøssevis med nye. Livet er det som kommer etter russetida, og jeg håper dere gjør det beste ut av det. Dere blir å se og gjøre ting dere aldri har gjort før, og dere blir å møte folk som har et helt annet syn på livet enn dere, forteller russepresident for rødrussen, Maria Johansen, i sin tale etter russetoget.

RUSSETOG Russen skapte liv og røre i sentrum. Foto: Daniel Skog

Fantastisk jobb

Leder for 17. mai-komiteen, Gro Dagsvold, sier at i år synes komiteen at begge russene har gjort en fantastisk jobb.

– Det var gøy å se at så mange gjorde noe i toget. Vanligvis er det slik at rødrussen er mange flere enn blårussen, men i år virker det som om blårussen stilte opp med flere folk, forteller hun.

17. mai-komiteen valgte å gi både blå- og rødrussen diplom for årets russ. Dette er noe som, såvidt Dagsvold bekjent, aldri har skjedd før i Harstad.

Presidentene for de to russegruppene, Maria Johansen (rødruss) og Kristina Arntsen (blåruss), sier at russen har vært veldig stille i år, noe de har fått positive tilbakemeldinger på fra alle kanter.

Kjempefornøyd

– Politiet har vært kjempefornøyd med årets russ, og de hadde ingenting å klage på når vi snakket med de, sier Arntsen.

Også på skolen merker de to russepresidentene en forskjell når de ser på tiden før russetida.

– Med en gang vi kommer inn på skolen med russebuksa blir folk mye mer imøtekommende. Alle hilser på alle, selv de vi vanligvis ikke snakker med til vanlig.

Russepresident for blårussen, Kristina Arntsen, sier at de har en del russ som er under 18 år, og som dermed ikke kan være med ut på byen når mange medruss gjør det, noe de har fått litt kritikk for.

– Når vi ser på russetiden alt i alt har det vært en super tid. Russen som var under 18 år fant seg til rette i Folkeparken, og mange av oss har vært på russetreff både i Tromsø og i Bjerkvik, sier Arntsen.

– Ble dere trukket opp i noen eksamener?

– Ja, jeg har tre eksamener på fire dager i neste uke, sier Johansen.