Hugo Henstein tror på et raskere og sterkere politikorps i framtida. Selv synes han det er søkkanes artig å være politimester.

Han har vært i jobben som politimester i Midtre Hålogaland, kontorsted Harstad, i nøyaktig tre måneder. Henstein innrømmer at det var med skrekkblandet fryd han entret Harstad politikammer i slutten av januar.

- Som statsadvokat blir man gjerne ekspert på et smalt område, mens i denne jobben kan jeg bare litt om mye. En ganske stor overgang. Jeg skulle selvfølgelig ønske at jeg hadde fem års erfaring før jeg begynte. Men det er alltid spennende å begynne i ny jobb, sier en strålende opplagt politimester, i plettfri uniform en tidlig tirsdag morgen i april.

Alle samfunnslag

- Har jobben vært som forventet?

- Tja. Nå har det jo vært veldig mye farting, det er et spredt distrikt. Men innholdet har absolutt svart til forventningene. Harstad er liten og gjennomsiktig, og unngår dermed den verste storbykriminaliteten. Det jeg mener er at Norge er en rolig plett i verden, og Harstad er en rolig plett i Norge. Men det er nok å ta tak i her også. Familievolden, den ligger under radaren alle steder.

- Ja vel?

- Et svært viktig arbeidsområde, med store mørketall. Tradisjonelt har politiet tenkt ”husbråk”, og overlatt til de involverte å anmelde etter at politiet har rykket ut til hjemmet. I dag vet man hvor skadelig det er å leve i hjem med vold, uavhengig av om man er direkte rammet av den selv. Derfor må politiet, sammen med helsearbeidere og barnevern, i større grad enn før jobbe med å avdekke disse sakene. Det er de ressurssvake hjemmene, der det er rus innblandet, vi oftest kommer i befatning med. Men familievolden finnes i alle samfunnslag, og den må vi satse mye ressurser på framover.

Søkkanes interessant

Selv er han vokst opp midt i Tromsø, med siste generasjon hjemmeværende mamma. I et trygt og godt hjem, som han sier det. Et par klassereiser fra sine forfedre i Lyngen og på Helgelandskysten.

Les hele intervjuet i Harstad Tidendes papirutgave fredag 2. mai.