Etter at en lang rekke biler ble skadet på hullete veier i Harstad like før jul har det strømmet på med erstatningskrav til kommunen. I sitt svar til flere av bilistene skriver kommunens saksbehandler at veiene er i sterkt forfall og at det vil bli verre i årene som kommer hvis politikerne ikke bevilger mer penger til vedlikehold.

Eivind Stene i Fremskrittspartiet sier at Arbeiderpartiet og deres samarbeidspartnere har brukt kommunale veier som salderingspost i flere år. Nå krever han handling.

At bileierne kommer med krav til kommunen har han stor forståelse for.

- Når kommunen misligholder det vi betaler for, er det ikke for mye forlangt at de også dekker skadene. Eller kanskje er det Arbeiderpartiet som bør betale? Det er tross alt de som har hatt hovedgrepet på rattet og styrt kommunens prioriteringer de siste fem årene, sier han.

Stort etterslep

I virksomhetsplanen for 2017-2020 for Harstad kommune kommer det fram at det er sterkt behov for økte midler til vegvedlikehold. Etterslepet er økt fra rundt 36 millioner kroner i 2007 til rundt 59 millioner kroner i 2016.

- Andelen lavstatusveger er også økende. Det er altså et sterkt behov for å gjennomføre tiltak, sier Stene.

Målt mot sammenlignbare kommuner viser tallene at Harstad bruker lite til denne sektoren i forhold til mengde veger og de klimatiske forhold.

- Hvor skal man ta pengene fra hvis vi skal bruke mer på vedlikehold?

- Man bruker gjerne 3 millioner på kunst på den nye Byskolen. Samtidig går tiltakene man bør bruke penger på for lut og kaldt vann. Andre ting vi ikke trenger å prioritere er samefolkets dag. Det er en lang liste over gode formål, men man glemmer det som virkelig betyr noe, sier Stene.

- Driver ansvarlig

Ordfører Marianne Bremnes sier at Arbeiderpartiet prøver å drive økonomisk forsvarlig politikk i kommunen.

- Det er mye som skal prioriteres og da står ikke vegene øverst på lista. Der er omsorg og skoler. Så får vi se om vi får satt på plass et vegfond eller mer til veiene på andre måter hvis kommuneøknomien blir slik at vi har råd til det.

Bremnes sier at hun forstår at Frp vil slå politisk mynt på saken.

- Men de klarer ikke svare på hvor pengene skal komme fra. Støtten til samefolkets dag vil bare tette to-tre hull i vegen. Folk må komme først. Bilene kommer i andre rekke, sier hun.