Forbrukerrådet har gjennomført en landsdekkende undersøkelse av byggesaksbehandling, basert på 2014-tall fra SSB.

I undersøkelsen viser det seg at i enkelte kommuner er saksbehandlingen over på 3 dager, hvor det i andre kommuner kan gå opp mot 150. Dette til tross for at regelverket sier at alle byggesøknader skal være ferdig behandlet innen 12 uker.

På nest siste plass, finner vi Ibestad med en gjennomsnittlig behandlingstid på 130 dager. I andre enden av skalen ligger Kvæfjord som havner på tredjeplass over kommunene som behandler byggesaker raskest. De bruker i snitt bare fire dager på å behandle én søknad.

Det er Merete Hessen, administrasjonssjef i Kvæfjord, fornøyd med.

– Og det er innbyggerne våre også veldig fornøyde med. Vi har i flere år vært blant de raskeste i landet på dette. En av grunnene til det, er at vi er tydelige på å kommunisere utad at folk må søke om bygging i god tid før de skal begynne, sier Hessen til NRK.no.

Store prisforskjeller

I tillegg til den store differansen i behandlingstid, finner man også store sprik i pris på byggesaker.

Prisene varierer fra kr 0,- (Vardø) til kr 45.500,- (Nittedal). Det er dyrest rundt Oslo og Trondheim, og ni av de ti dyreste kommunene for byggesaksbehandling ligger rundt Oslo.

– Resultatene viser ekstremt store forskjeller, både nasjonalt og internt i fylkene. Det er åpenbart at en del kommuner velger å subsidiere byggesaksbehandlingen for å stimulere til økt bosetting. For forbrukerne kan det imidlertid virke urimelig at det skal være mange ganger dyrere å bygge i én kommune fremfor i nabokommunen, sier Forbrukerrådets fagdirektør for offentlige tjenester og helse, Anne Kristin Vie.

Kvæfjord rådhus Foto: Hans Viktor Øye