Selve betongflåten på tre ganger tre meter er ferdig og ligger inne på verkstedområdet til Seaworks. Torsdag møttes ressursgruppen for å detaljplanlegge ulike tester som skal gjennomføres.

Men før byens nye attrakjon kan tas i bruk må det foreligge brukstillatelse fra Kystverket, noe primus motor Geir Samuelsen håper skal falle på plass de nærmeste dagene.

Ulike testinger

– Godkjenningen fra Kystverket på plasseringen av flåten og fontenen mangler fortsatt. Selv om Harstad Havn er positiv til plasseringen kan ikke de gi oss tillatelse før det foreligger en formell godkjenning gjennom Kystverket.

– Så snart godkjennelsen foreligger går vi i gang med ulike tester. Blant annet vil vi ta lydmålinger for å forsikreoss at vi er under pålagte verdier i forhold til støynivåer. Det føler vi oss ganske sikre allerede før målingene at vi er, da nylig utførte støymålinger på en tilsvarende fontene i Geneve i Sveits viste støynivåer under norske pålagte verdier. Dette til tross for at fontenen i Geneve er kraftigere med en vannsøyle som går 70 meter opp i lufta.

–Vi akter også å teste og justere vindsonen for å unngå at vann kastes inn mot land ved sterk vind. Dette tror vi heller ikke vil bli noe problem da pumpen vil være slått av i dårlig vær, forteller Samuelsen.

Beste plasseringen

Han innrømmer at skuffelsen blir stor dersom de får avslag fra Kystverket på plasseringen av fontenen.

– Helt siden jeg første gang lanserte ideen om Selsbanes seil i 2008 har tanken hele tiden vært å plassere den like utenfor kulturhuskaia. Rett og slett fordi dette er den beste plasseringen i forhold til at flest mulig får sett den.

– Enten du kommer med Hurtigruta eller hutigbåt, står på Gangsåstoppen eller vandrer langs Havnepromenaden eller går på Stien langs sjøen, så vil du se vannstrålen.

– Tenk for et yndet fotoobjekt det vil bli for de mange titusener av turister som kommer eller drar med Hurtigruta hvert år, sier Samuelsen og legger til; – Skulle vi imidlertid få nei fra Kystverket må vi se på alternative plasseringer, men per i dag har jeg ikke tenkt over hvor det eventuellt skulle kunne bli.

Kan utsette åpning

Samuelsen har for lengst innsett at det ikke lot seg gjøre å få fontenen i drift til 17. mai, som tidligere i år var en aktuell dato.

- Får vi gjennomført testene innen begynnelsen av juni håper vi på åpning av fontenen til Festspillene eller i løpet av festspilluka. Rekker vi ikke det kan det hende vi velger å utsette åpningen til Bakgårdsfestivalen i august.

– Men enn så lenge satser vi på full vannsprut fra byens nye attraksjon gjennom hele festspilluka og sommeren, sier en optimistisk Geir Samuelsen.

vannstand: Geir Samuelsen viser hvor dypt Selsbanes seil vil stikke i vannet der den blir forankret. Foto: andreas Isachsen