HARSTAD: Flyinteressen til Lars Sletten har gjort at Hålogaland kraft nå har tre ansatte som inspiserer kraftlinjer med droner, og kan spare selskapet for millioner.

Forrige onsdag mottok han  Innovasjonsprisen under Powel-dagene i Trondheim. Ingeniøren har et lidenskapelig forhold til alt som kan fly - og erfaring som hobbypilot og trafikkflyger - samt vilje og ønske til å dra satsingen i gang.

– Utrolig takknemlig

Sletten mottok prisen på vegne av Hålogaland Kraft.

– Det er veldig stort. Når jeg så hvordan folk som kunne være kandidater til prisen blir jeg ydmyk. Vi er utrolig takknemlig, sier Sletten, og fortsetter:

– Det har til tider vært utrolig mye jobb, men det  er verdt det. Prosjektet var noe som vi så litt an i starten, men det gikk ikke lang tid før vi så at det hadde stort potensialet.

Miljømessig gevinst

Prisen skulle gå til en kunde som særlig har bidratt på flere områder det siste året. Juryen, besåtende av personer fra Powel, har følgende begrunnelse for å gi prisen til Hålogaland kraft.

– Hålogaland kraft har utviklet spesialtilpassede droner til befaring av nett under tøffe klimatiske forhold. Satsingen gir økonomisk og miljømessig gevinst, og har unik kompetanse på flyging «beyond line of sight. Det øker nytteverdien med droner i felt, og HLK har vært visjonær i sin satsning på tjenestepakker for hele verdikjeden. Selskapet har også inkludert droner, piloter, bransjekompetanse og skytjenester fra Powel.

Idémaker

Lars Sletten har i flere år jobbet med å forberede Hålogaland kraft på satsingen, og er mannen som i det hele tatt har satt selskapet på ideen.

– Da vi testet det for første gang i desember 2012, var resultatet så bra at vi kunne ikke overse det, sier Sletten som har bygget dronene selv.

Men det har tatt tid å bli klar.

– Det er mange bittesmå skritt som har tatt oss dit vi er i dag. Det har vært mye prøving og feiling, men nå fungerer dronene og systemene som de skal. Det har vært en lang vei fra å ønske noe til å finne gode løsninger som fungerer i praksis i hverdagen – og som vi kan stole på. Det vi driver med er ubemannet luftfart – ganske langt unna modellflyging, sier Sletten.

– Stor anerkjennelse

Rolf Inge Roth, direktør for Hålogaland kraft, forteller at HLK fikk meget høy anerkjennelse for viljen til å være fremtidsrettet og tilpasningsdyktig i et stadig raskere skift i det teknologiske landskapet.

– Denne prisen er en fantastisk anerkjennelse av innsatsen som vårt selskap har gjort, men spesielt det Lars Sletten har bidratt med. Uten han hadde ikke dette vært mulig, sier direktøren.

Han sier at dronesatsingen er en god begynnelse på det som skal være fortsettelsen.

1. oktober kom to nye ansatte som fra neste vår har som hovedoppgave å fly droner. De er plukket ut blant 70 gode søkere, og kompletterer staben som allerede er på plass i kraftselskapet. Tre piloter er for tiden under utdanning, og skal gjennom et langt treningsprogram, nesten på linje med trafikkflygere, som skal gjøre dem i stand til å fly droner på en sikker og forsvarlig måte for å inspisere kraftlinjer og se etter vedlikeholdsbehov.

– Viktig bidrag

Frem til nå har kontroll og inspeksjon av kraftlinjer, dammer og bygninger foregått med helikopter og mannskap til fots eller på snøskuter. Nå overtar dronepilotene mye av denne jobben, og det som før kunne ta timevis, kan være gjort unna på minutter.

– Vi har plukket fra øverste hylle. De nyansatte er allerede utdannet montører – vi skal utdanne dem som droneflygere, sier Roth.

Med den kombinasjonen skal de spare selskapet for millionbeløp – og sikre nye inntekter.

– Innovasjonsprisen er et viktig bidrag til foretningsutvikling. Dette skal etter hvert bli et eget selskap. Fra neste år skal vi ikke bare selge denne tjenesten til oss selv, men også tilby den nasjonalt, sier Roth.

– Det er en unik kombinasjon som gjør at vi har et fortrinn i forhold til mange andre aktører som tenker i samme baner som oss. Sletten er både teknisk og operativ – og har i tillegg god erfaring som modellbygger. Derfor føltes det riktig av oss å satse på dette.

PRIS: Lars Sletten har alltid vært interessert i luftfart. Hobbyen har ført til at Hålogaland kraft ansetter dronepiloter. Foto: Øivind Arvola