Stian Dybvik, leder i hundegruppa i Harstad Jeger og Fisk, har ikke vært på jakt i Harstad-området etter at jakta startet 10. september, men forteller at flere registrerer at rypebestanden har gått ned.

– Jegere finner ryper rundt omkring, men det er på langt nær ikke så mange som det vi hadde håpet på, sier Dybvik og forklarer videre:

– Vi hadde forventet en kjempehøst ut ifra hvor mye stamfugl det var i vinter og vår, så det er merkelig at det er såpass lite rype i fjellet nå.

– Stor forskjell

Lederen i hundegruppa forteller at det virker som det er nedgang i rypebestanden i hele Nord-Norge.

– Vi mistenker at noe er slått feil i årets kyllingproduksjon. Det er relativt store forskjeller fra i fjor.

Da Statskog offentliggjorde rypekvoten var det en nedgang fra seks til to ryper på døgnkvote per jeger. Dybvik håper jegerne holder seg til kvoten som er satt: to liryper og to fjellryper per jeger per dag, samt en skogsfugl.

– Det er en kvote som er satt ut i fra rypetakseringen som er gjort i hele Troms. Alle tellingene i år har vært dårlig sammenlignet med fjoråret.

Mye hare

Dybvik mener det kan være flere grunner til at rypebestanden virker å ha gått ned.

– Temperaturen på forsommeren, færre insekter og lite bær utover sensommeren og høsten. Det er mange faktorer som spiller inn, sier han, og legger til:

– Hekkeperioden kan også ha blitt forstyrret. Vi fikk flere tips om at hundeeiere i Harstad- og Kvæfjordområdet trente hundene sine lenge før båndtvangen ble opphevet.  Det skal ikke mange rundene til før en kylling som ikke er flygedyktig tar skade av å bli jaget.

Hare er det imidlertid mye av.

– Det er noen få ivrige harejegere, men det er relativt få som driver med dette. Det er heller ingen kvote på hare, sier Dybvik.