Temaet for seminaret var satsing på kvalitet og innhold i skolen. Den siste tiden har vært preget av hyppige medieoppslag vedrørende undersøkelsen Skolekvalitet i videregående opplæring.

Oppsiktsvekkende

Rapporten viser at det er store kvalitetsforskjeller mellom de videregående skolene i Norge. Resultatet har vakt oppsikt hos mange, men Martin Henriksen fra Arbeiderpartiet er ikke veldig overrasket over resultatet.

- Regjeringen sier at den store fylkesvariasjonen er overraskende og at de vil gjøre tiltak for å heve skolekvaliteten.

- At de videregående skolene i Nord-Norge ikke ligger i landstoppen er ingen nyhet. For å redusere frafallet og bedre kvaliteten i de videregående skolene, er vi nødt til å se på grunnskolen, sier Henriksen.

Samfunnsinvestering

Nestleder i Arbeiderpartiet Trond Giske hadde også tatt turen til Harstad denne mandagen. Han rettet skarp kritikk mot regjeringens skatteletter.

- Skolen er en svært viktig samfunnsinvestering. Regjeringens skatteletter i 2016 er 40 ganger større enn bevilgningsøkningen til grunnskole og videregående.

- Det viktigste er at alle barn lykkes trass i sosial bakgrunn eller hvor du bor, og vi må bruke langt mer på skolen poengterer han.

- Vi gjorde det sterkt i Nord-Norge ved forrige valg, og Marianne gjør en knallgod jobb i Harstad. Det var derfor helt naturlig å holde seminaret her. Vi vil de store forskjellene til pers, og mener at en fellesskole er løsningen, sier Giske.

”Martin-pakken”

I Harstad har det vært mangel på lærlingplasser for elevene som har tatt yrkesfaglig utdanning. Kari-Anne Opsal fra Harstad Arbeiderparti mener man aktivt må jobbe for å skaffe slike plasser.

- Et lærlingtilskudd vil være viktig for å få arbeidsgivere til å ta i mot flere. Men det er ikke bare de private bedriftene som må kunne tilby plasser. I kommunen har vi omsorgsyrker, brøyting, vedlikehold og mange andre sektorer som behøver arbeidskraft.

- Vi må kunne samarbeide med våre videregående skoler i større grad, sier hun.

På seminaret presenterte Arbeiderpartiet fire punkter som er viktige i forhold til skolen i fremtiden.

- Vi ønsker at yrkesfag skal ha en større praksistilnærming hvor de får være mer ute i bedriftene. Skolehelsetjenesten må også styrkes, blant annet for å få ned mobbingen, sier Henriksen.

Konkrete tiltak

Dette er ”Martin-Pakken”

• Flere lærere.

• Lese, skrive og regnegaranti.

• Økt bevilgning til skolehelsetjenesten

• Yrkesfagløft

- Dersom en elev sliter litt eller henger etter, så skal det settes inn tiltak med en gang. Enten i form av ekstra tid eller ved bruk av andre ressurser, sier han.

Rundt halvparten av alle som tar videregående utdanning velger et yrkesfaglig utdanningsprogram. Ap mener at det store frafallet blant denne gruppen må ned. Representantene i Harstad mener det også må være mulig å gå fra studiespesialisering til yrkesfag.

Psykolog

Nesima Mohammed fra Harstad Ap var klar på at både grunnskolen og den videregående skolen må styrke skolehelsetjenesten. Hun er også opptatt av at elevene skal ha tilgang på psykolog.

- Dersom en elev ønsker å møte helsesøster, må de kunne få tilgang ved behov. Det kan ikke være slik at hun eller han er tilgjengelig hver torsdag, sier hun.