Positive og negative signaler om tilstanden i Kvæfjord-skolen:

Det var nok årsaken til at flere politikerne roste Tandys presentasjon av tilstanden som «usminket» da han ikke prøvde å skyfle utfordringene under teppet. Blant annet viser rapporten at resultatene fra de nasjonale prøvene som ble avholdt for 5. og 8. trinn innen lesing, regning og engelsk at elevene i Kvæfjord scorer under snittet i landet på alle disse.

Grundig gjennomgang

– Det er skuffende, sa Tandy.

– Det som er positivt er at vi har innarbeidet rutiner for oppfølging av resultatene fra disse prøvene, som blant annet innbefatter en grundig gjennomgang av resultatene, drøfting og iverksetting av tiltak samt oppfølging av resultatene på skole- og kommunenivå.

– Det er også svært positivt at karaktersnittet for elever født i 2001 ved muntlig eksamen innen fagene engelsk, matematikk, naturfag og KRKE- faget samlet ligger betydelig over snittet i landet, sier Tandy.

Trygt og godt på skolen

Også tallene knyttet til mobbing viser en positiv utvikling, ifølge Tandy.

– For 7. trinnet viser undersøkelsen blant dem som har svart at mobbing ligger godt under både fylkes- og landsgjennomsnitt. Noenlunde de samme tallene gjelder for 10- årstrinn.

– Alle skal ha det trygt og godt på skolen, derfor har vi nulltoleranse for mobbing og andre typer krenkelser. Fortsatt skjer nok likevel mobbing i skolen, men gjennom ulike tiltak som for eksempel ikke- anonym spørreundersøkelse, samtaler med helsesøster, skolens ledelse og koordinator tar vi sikte på å bli bedre å avdekke krenkende adferd, sier Tandy.

100 prosent til videregående

Tallene viser også at lærere uten godkjent utdanning har økt fra 4,9 prosent i skoleåret 2015/16 til hele 16,6 prosent i 2016/17.

– Vi ønsker naturligvis at dette tallet skal være 100 prosent, men innser at det er utfordrende å rekruttere kvalifiserte vikarer på kort varsel.

– Men heldigvis viser tallene også at 100 prosent av alle elever i Kvæfjord i fjor tok overgang fra grunnskolen til videregående opplæring. Det er vi fornøyd med, ikke minst når dette tallet nasjonalt ligger på 98,1 prosent, sier Tandy.

inspektør: Chris Tandy la fram en svært balansert fremstilling av tilstanden i Kvæfjordskolen. Foto: Andreas Isachsen
ordfører: Torbjørn Larsen var bare en av flere politikere som mente at beskrivelsen av forholdene i Kvæfjord-skolen var usminket. Foto: Andreas Isachsen