I tillegg til UP-patruljen og lokalt politi, har politiet hatt bistand av en narkotikahund under sin to dager lange, omfattende trafikkaksjon.

Hovedfokuset har vært Hadsel og Øksnes, og resultatet etter at til sammen 440 biler er kontrollert, er at fire personer er siktet for ruspåvirket kjøring. I tillegg har de hatt litt beslag av hasj.

– Alt i alt har det vært en vellykket aksjon. Vi har blitt godt mottatt, sier lensmann Per Erik Hagen.

Ruskjører braste inn i politibilen

Morten Engen Jacobsen i Utrykningspolitiet forteller at ruspåvirket kjøring er en stor årsak til trafikkuhell, skader og dødsulykker.

– Vi vet fra statistikk at det er et stort antall som kjører i en eller annen form for rus, sier han til VOL.

Se mer i videoreportasjen øverst i saken.

De bruker utstyr som alkometer og et lignende apparat som også gir utslag for narkotika, i sin aksjon. Fokuset er på å luke ut de ruspåvirkede kjørerne fra veien.

Det var i forbindelse med politiets aksjon torsdag at politiet var involvert i et trafikkuhell.

Etter en bilist hadde vært inne til kontroll, oppdaget politiet at vedkommende hadde begjæring om avskilting, og ville følge etter vedkommende. Idet politibilen var på vei til å snu, braste en annen bil inn i politibilen. Da vedkommende hadde det travelt med å komme seg videre, fattet politiet mistanke. Sjåføren testet da positivt på narkotika.

– Trolig store mørketall

Lensmann Hagen anslår at det er store mørketall, både for folk som kjører mens de er påvirket av alkohol, narkotika, legemidler, eller en blanding. Han går ut mot varslinger om kontroller i sosiale medier.

– Jeg har sluttet å bli irritert over sånne grupper, men jeg blir skuffet over at folk ikke skjønner hvorfor vi er ute på veiene. I denne aksjonen tok vi fire som kjørte ruspåvirket. Det er et enormt skadepotensial i handlinga de velger å gjøre, sier Hagen.

Han mener at folk må tenke seg om før de varsler andre om at politiet har trafikkontroller.

– Det kan være noen som snur og kjører hjem, eller kjører en annen vei, og som så kan skade andre. Dette er vår mulighet til å huke slike sjåfører ut av trafikken, sier Hagen.

Politiet har ikke kontroller av denne størrelsen så ofte, men gjennomfører vanlige kontroller på jevnlig basis.

– Men dette er en type aksjoner som vi kommer til å gjøre flere ganger, sier Hagen.