- Ferien er slutt, nå begynner hverdagen. Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) gir alle landets førsteklassinger en pangstart på et godt kosthold, sier Guttorm Rebnes i OFG.

Ved skolestart deler igjen OFG ut mer enn 70 000 bøker til alle barn som begynner i førsteklasse. Totalt har mer enn 300 000 elever og deres foreldre fått tips og råd til et sunnere kosthold når boken deles ut til årets førsteklassinger.

Førsteklassingene blir oppfordret til å gi boken til mor og far som en inspirasjon og en selvhjelp til enkel og sunn hverdagsmat.

Hensikten med boken er å gi en samling av gode eksempler på sunn og god hverdagsmat i en travel hverdag. Det er hverken vanskelig, dyrt eller tidskrevende å lage sunn og god hverdagsmat om man legger en liten plan over hva familien skal spise gjennom uken. Inkluderes i tillegg barna, gir dette svært positive resultater.

Gode kostholdsvaner bør etableres tidlig i barneårene. Sunn mat må imidlertid ikke oppfattes som en tvangstrøye eller en streng pekefinger. Et sunt kosthold skal være positivt og lystbetont.

Forfatterne av boken, Geitmyra matkultursenter for barn og Rune Blomhoff, som er ernæringsprofessor ved Universitet i Oslo, beskriver på en lettfattelig og inspirerende måte hva som er sunt, og hvorfor vi skal spise sunt.

Mathjelpen til årets førsteklassinger. Foto: Pressefoto