Ingen tvil. Nord-Norge er det beste vekststedet for pengene dine i tida som kommer. Kanskje det beste i verden.

Omkring 40 personer fra næring, politikk og offentlighet i Harstad var møtt fram da Sparebank1 Nord-Norge presenterte sitt konjunkturbarometer torsdag morgen.

Et nøyeregnende petimeter vil påstå at barometeret allerede var lagt fram på et møte i en by annetsteds i landsdelen for et par dager siden.

- Men der fikk de bare en kortversjon. Dere får hele budskapet, åpnet konserndirektør Lasse Hagerupsen sin timelange utlegning om utsiktene Harstad og resten av landsdelen har i vente.

Solskinn og pent

Og for et vær det blir! Mens øvrige deler av Norge lider av utflatende kurver, kjølnende marked og økt ledighet, står den nordnorske delen av landet kanskje foran en opptur. Kanskje en av tidenes oppturer.

Hagerupsen skisserte den nye, lavpriste oljevirkeligheten, hvor 40 tusen jobber skal bort fra de 200 tusen vi har i sektoren i dag. Men ikke i nord. Ledigheten i nord kommer til å holde seg på sunde tre prosent.

- Tre prosent ledighet betyr alle her nord med litt fleksibel og mobil innstilling, får seg jobb hvis de vil.

Han konstaterte at næringslivet har bra tempo.

- Nordnorsk andel av nasjonal eksport er på nesten 11 prosent, ei dobling på noen få år. Mens norsk eksport øker med én prosent, øker nordnorsk eksport med fem prosent. Svak krone gjør eksportnæringa mer konkurransedyktig.

I landet som helhet lar investeringene vente på seg. Men investeringene i nord er på et et historisk høyt nivå, særlig de offentlige investeringene. Vi forventer at nivået vil holde seg høyt i de nærmeste årene. I Hålogaland skjer investeringer for 60 milliarder kroner fram til 2022, og det er bare de vi vet om.

Hagerupsen benyttet anledningen til å stikke i et par myter om nordnorsk næringsliv.

- Nord-Norge er eid av utlendinger. Det stemmer rett og slett ikke. Noen større konsern er i sving, men eierskapet er i størst grad lokalt og regionalt. Nord-Norge er eid av staten. Det stemmer heller ikke, hevdet Hagerupsen.

- Det som er nytt nå er at nordnorske selskaper leverer høyere driftsmarginer enn tilsvarende selskap sørpå. Hvor kapitalen kommer fra er ikke viktig. Lokal og fremmed kapital er bra, Skulle vi ønske oss noe er det større og kraftige enheter, særlig innafor bygg og anlegg. Vi forventer oss konsolideringer.

Hagerupsen tror landsdelen står i startgropa til noe stort, og lainer opp følgende kravliste for å sikre veksten:

- Utvikle kunnskap

- Legge til rette arealer for å unngå nabofriksjon

- Bygge infrastruktur

- Normalisere forholdet mot Russland og Kina.

Den kinesiske sky

- Hvis vi får orden på disse fire punktene, kan vi levere i verdensklasse. Og det er det vi må, skal vi hevde oss.

Hagerupsens strålende vyer til tross - men det kan dukke opp skyer i den klare himmelranda. Skyen heter Kina.

- De fire største selskapene i verden i øyeblkket er kinesiske banker. Kinesere har lånt svært mye penger for å holde fart i økonomien, penger som for det meste er investert i boligmarkedet. Derfor er bankene store. Enorme. Hvis en av dem sprekker kommer det til å ryste hele verdensøkonomien - også oss her i nord, sjøl om vi er langt unna.

Fakta

  • Konjunkturbaromteret er Sparebank1 Nord-Norges rapport om «rikets tilstand», det vil si utviklingstrendene i nordnorsk økonomi.

  • Banken presentere barometeret vår og høst.

  • I år feirer barometeret 20-årsjubileum.

  • Barometeret har gjort banken i stand til å utgi et hefte som trekker 20 år lange linjer i nordnorsk økonomi.