TJELDSUND: Det er en varm tirsdag ettermiddag i Ramsund. Sola har virkelig begynt å ta tak på sensommeren og innbyr til avslappende dager for solhungrige innbyggere i kommunen. På nærbutikken kjøpes det is og leskende drikke i betydelige mengder. I horisonten høres gressklipperduren. De aller fleste har tenkt nyte ettermiddagen ute i solveggen eller på stranda over fjorden på Myklebostad. Men slik er det ikke for alle. For kickbokserne i Tjeldsund får sol være sol. De jobber knallhardt i den varme gymsalen på Ramsund skole.

Trenerne Ole Martin Røberg og Nina Røberg følger nøye med på Marcus Aarsand (17) og Marlene Farstad Grøttem (15). De danser rundt på matta. Plutselig leverer de fra seg serier som kombinerer slag og spark. Tidvis sliter Aarsund med å holde Farstad Grøttem fra livet.

– Å sparre mot Marlene kan sammenlignes med å gå mot en gutt. Hun er beintøff, medgir Aarsund, og skotter bort på sin klubbvenninne.

– Å få være en del av hennes EM-forberedelser er et privillegium.

Klar for junior-EM

For Farstad Grøttem er årets store mål bare er dager unna. Lørdag legger hun beskyttelseshjelm og boksehansker i kofferten og setter seg på flyet til San Sebastian helt nord i Spania. Noen få dager senere får stortalentet fra Tjeldsund sin internasjonale debut på matta under junior-EM i kickboksingsgrenen lett kontakt. Seks atleter er kvalifisert i for å kjempe om den internasjonale tittelen. Farstad Grøttem er ett av Norges store håp.

– Vi setter ikke kursen mot Spania for å være tilskuere. Teamets klare mål er å vinne kamper nå, sier klubbtrener Nina Røberg om sin fremadstormende elev.

Hun blir fulgt opp av trener og ektemann Ole Martin Røberg. Han skal være Farstad Grøttems mann ved mattekanten under mesterskapet. Også han er spent på hva eleven kan utrette.

– Det er jo sjelden man opplever å ha en utøver som er så treningsvillig og dedikert. Det er eksempelvis ikke uvanlig at det etterspørres løpeturer og styrkeøkter på morgenen. Når utøvere er så seriøse i sin utøvelse av sporten blir det også veldig motiverende for oss å være med som trenere, sier Ole-Martin.

Tjeldsunds håp

Treningen har gått inn i sin neste sekvens. Inn dørene i gymsalen kommer tidligere kongepokalvinner i taekwondo (ITF), Christina Pedersen. Det betyr nye sparringsrunder på matta for 15-åringen.

– Marlene er hurtig, sterk og har hodet med seg. I kampsituasjonen er det få ting som bringer henne ut av fatning, beskriver Røberg, før han utdyper:

– Marlene er spesiell. For oss som klubb er hun vår mulighet til å få fram en utøver som kan hevde seg i verdenstoppen. Derfor er vi også veldig godt fornøyd med å vite at hun vil bli ivaretatt på beste vis når hun er ferdig med sitt siste grunnskoleår. Da går turen til Oslo og Wang toppidrettsgymnas, og bli tilsluttet kampsportklubben Fighter. Hun vil få muligheten til å bli bygd opp som en verdensmester. Oppfølgingen av henne vil bli av yppeste merke. Det er veldig godt å vite for oss som klubb når vi skal sende henne videre i hennes jakt på å bli verdens beste kickbokser.

- Kjenner meg igjen

Treningen begynner å gå mot slutten når Pedersen er inne i sin siste sparringsrunde mot hovedpersonen selv.

– Jeg kjenner meg veldig igjen i hvordan jeg selv var i min ungdom. Marlene er teknisk god og har velutviklede ferdigheter for alderen. Mitt tips til henne er å ta med seg all erfaring hun får og bygge videre på det.

– Hvordan er det å ta del i Farstad Grøttems EM-oppkjøring til mesterskapet i San Sebastian?

– Det føles veldig bra. Kampsportutøvere skal alltid hjelpe hverandre, sier Pedersen.

Tirsdag er mesterskapsdebuten endelig. Da skal Farstad Grøttem i ilden. Vinner hun, lever EM-drømmen. Taper hun er mesterskapet over for hennes del.

KAMPSPORT: Christina Pedersen (t.v.) er imponert over hvor langt Marlene Farstad Grøttem har nådd som kickbokser. Foto: Ivar Hjelvik
KLAR: Tirsdag setter Nina Røberg (t.v.), Ole-Martin Røberg og Marcus Aarsund sin lit til at Marlene Farstad Grøttem leverer et godt mesterskap. Foto: Ivar Hjelvik