En samlet fagbevegelse går mot regjeringens forslag til endring av arbeidsmiljøloven og onsdag 28. januar klokken 14.00 går de til politisk streik for å markere sin motstand.

LO, Unio og YS arrangerer felles markering på torget i Harstad. Her blir det appeller ved Berit Rustad fra Fagforbundet, Thomas Nordgård fra Utdanningsforbundet, Gøril/Mona fra FO, Beate Monsen fra Delta og Siv Tone Furu fra Norsk Sykepleierforbund. Harstad Kommunes trommekorps deltar også.

Vise motstand

I forbindelse med streiken er det satt opp gratis buss fra Borkenes og fra Tjeldsundbrua med avgang med retur etter at streiken er over.

- Dagens arbeidsmiljølov er ikke blitt til av seg selv. Gjennom mange år og flere politiske milepæler har fagbevegelsen kjempet fram en vernelov med mål om ett godt arbeidsliv for alle arbeidstakere. Nå er denne arbeidsmiljøloven i fare. Sittende regjering vil blant annet gi arbeidsgivere utvidet rett til midlertidige ansettelser, pålegge overtidsarbeid, pålegge søndags- og helgearbeid, avtale lengre arbeidsdag og en dårligere kompensasjon for beredskapsvakt. Derfor markerer vi motstand mot dette med en politisk streik onsdag 28. januar på torget i Harstad, sier Laila Benjaminsen, leder LO i Sør-Troms.

- Vår oppfordring til alle medlemmer, sympatisører, politikere og arbeidsgivere er å delta på dette arrangementet. Og dermed vise sin motstand mot regjeringens forslag, og solidaritet til de som dette vil angå, sier Benjaminsen.

Harstad Tidende vet at foreldre til barn i barnehager har fått beskjed om det skal være en politisk streik. Det er imidlertid usikkert om barnehager og SFO må stenge som en følge av streiken. Benjaminsen sier at ingen i fagforbundene blir pålagt å streike.

- Vi kan kun oppfordre. Derfor har vi ingen aning om hvor mange som stiller og dermed hvor mange barnehager og skoler som blir berørt. Til foreldre med barn i barnehage og SFO oppfordrer vi de som skal streike om å hente sitt barn i barnehagen og på SFO, slik at ansatte der også kan delta, sier hun.

- Vi ønsker ikke å ramme arbeidsgiverne med streiken, men sette regjeringen på andre tanker.

Flere i jobb

Endringene i arbeidsmiljøloven handler om å gi flere en sjanse til å skaffe seg en jobb, sier arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) til NTB.

– Jeg mener helt ærlig og oppriktig at midlertidige ansettelser vil gi flere en arena til å prøve seg i arbeidslivet, sa Eriksson under Unios tariffseminar i Oslo onsdag.

Han etterlyste alternativer fra dem som har skutt ned forslaget om økt adgang til midlertidige ansettelser og ville vite hvordan arbeidstakerorganisasjonene skal sikre at flere inkluderes i arbeidslivet.

– Jeg er enig i at det er bedre med fast ansettelse enn midlertidig ansettelse. Men jeg mener også at det er bedre å være midlertidig ansatt enn å ikke ha noen jobb i det hele tatt, sa Eriksson.