– Hun er på et vis en rockestjerne, sier høyrepolitiker Håkon Vahl.

Han er blant de mange som venter på statsministeren på Stangnes videregående skole klokken ni fredag morgen. Elever, rektor, lærere, politikere og et kobbel journalister fra NTB, VG og lokale medier er også på plass. Her, som flere andre steder på turneen, dukker også de som ikke er invitert opp.

Som en rockestjerne ankommer Erna med et følge på 10 personer. Snart skal vi bli med videre til Hameks nye slipp, en brannbil på Fjelldal, tur med rib i Ramsund og et terrengkjøretøy på fjellet. Alt på noen få timer. Det er valgkamp, og det gjelder å dra innom flest mulig steder.

En av dem som ikke er invitert til skolen er Terje Erlid. Ved inngangspartiet på Stangnes videregående griper han likevel muligheten og gir statsministeren en bok han selv har skrevet.

– Jeg skal bare gi henne boka om reisende uten forsikring, så går jeg igjen, sier han.

Inne i kantina sitter elevrådet og lærere som skal dele sine erfaringer med nye fraværsgrense-regler med statsministeren. Dagen før hadde de debatt om temaet, og elevrådsleder Ingrid Nordhaug Eide er godt forberedt.

– På en nervøsitetsskala fra 1 til 10 er jeg vel på 7–8 nå. Jeg skal si at det er både plusser og minuser med den nye ordningen. Flest minuser. Mange går syke på skolen, sier hun før Erna kommer inn i rommet.

Ingen pauser

Ordfører Marianne Bremnes forlater skolen etter å ha lovet å stille som hårmodell, men har ellers ikke rukket å snakke så mye med statsministeren. Neste stopp er Hamek og den nye slippen. Etter en orientering fra direktør Peter Slump tar Bremnes ordet for å skryte av Harstad.

Ordføreren ser også ut til å ha sansen for statsministeren. Hun er trygg og jordnær, sier Bremnes.

Slippen fylles med vann til ære for Norges politiske leder. Erna poserer for fotografene sammen med lærlinger. Anna Rogdes venner forteller om skuta. Noen måker stuper inn over slippen, så er vi på veien igjen.

Harstad Tidende legger seg på hjul etter statsministerens kortesje. Programmet er stramt, og staben jager hele tiden journalistene videre til neste punkt på programmet.

– Har vi tid til å stoppe for en matbit? spør vi før vi drar til Fjelldal og Norges brannskole.

– Det kan jeg ikke tro, sier statssekretær Sigurd Aanes.

Brannmann Per-Willy

«Norges brannskole: Besøk og omvisning. Justis- og beredskapsministeren blir med. Statsministeren slukker simulert flybrann med vannkanon på taket. Justisministeren slokker oljebrann.» Programmet følges til punkt og prikke.

Som på de andre stedene vi besøker er det satt fram mat, men ingen har tid til å spise.

Per-Willy Amundsen har flere brannmenn i slekta, og passer godt i uniformen han får utlevert. Snart slukker han en oljebrann mens det tas bilder og video.

– Jeg er vant til å slukke branner, sier han.

Harstad Tidende får noen ord fra statsministeren om fraværsgrensa til en sak vi skal lage senere. Vi lurer også på hvordan det er å besøke 17 forskjellige steder i Nord-Norge på tre dager.

– Det er gøy i jobben som statsminister å reise rundt. Det gir mye energi å treffe folk, for det er kjedelig å bare skulle være på kontoret. Her i Tjeldsund lovet jeg penger til brannskolen da jeg var her i 2013. Nå viser vi at vi holdt løftet, sier Solberg i valgkampmodus.

Turen går videre inn mot Ramsund orlogsstasjon – i rib. Noen får sitte på, andre må kjøre dypt inn i det militære området til et øvingsområde. Det tas bilder før journalistene blir kjørt opp på fjellet i minibuss.

Det har bare blitt flere og flere mediefolk på turen. Nå teller vi 10 stykker som står på en knaus og venter. Erna dukker opp og journalistene strømmer til.

STANGNES: Erna Solberg med representanter fra Stangnes videregående skole. Per-Willy Trudvang Amundsen og Kent Gudmundsen var også med på møtet. Foto: Øivind Arvola Foto: Øivind Arvola
SLUSENE: Hamek åpnet slusene da Erna Solberg kom på besøk. De fortalte om en dobling av omsetningen på 70 millioner kroner i 2013, til 140 millioner i 2016. Foto: Øivind Arvola Foto: Øivind Arvola
GENENE: Justis- og beredskapsminister Per-Willy Trudvang Amundsen fikk prøve seg på yrket som flere i familien har jobbet i, da han besøkte Brannskolen på Fjelldal i Tjeldsund. Foto: Øivind Arvola Foto: Øivind Arvola
OMRINGET: Fotografene og journalistene flokket seg rundt statsministeren da hun gjennomførte sin tredagersturné på 17 steder i Nord-Norge torsdag til lørdag denne uken. Over 10 journalister var på plass i regionen fredag. Her ser de henne slukke brann på Norges brannskole i Fjelldal. Foto: Øivind Arvola Foto: Øivind Arvola
FJELLTUR: Journalistene og fotografene ble kjørt opp i minibuss for å ta bilder av Erna Solberg på fjellet i militært område i Ramsund. Foto: Lars Richard Olsen
BRANNMANN: Per-Willy Amundsen fikk en skikkelig utfordring da han skulle slukke en oljebrann på brannskolen i Fjelldal fredag. Foto: Øivind Arvola Foto: Øivind Arvola
MARINEJEGERE: Erna Solberg fikk seg tur i marinejegernes rib da hun dro fra Fjelldal til Ramsund med rib. Foto: Øivind Arvola Foto: Øivind Arvola
ORIENTERING: Sjef for marinejegerkommandoen, Petter Hellesen, snakket varmt om Ramsund Foto: Øivind Arvola Foto: Øivind Arvola