Steinaværbrygga i Samasjøen er et praktbygg som kommunen kan få gratis - hvis den tar flyttekostnadene.

– Vi ønsker å gjøre brygga mer tilgjengelig, sier dagens eiere.

Den drøyt 150 år gamle Steinaværbrygga, som i dag står på verkstedområdet hos Hamek i Samasjøen, kan få en annen plassering - kanskje i kommunalt eie.

Å gjøre brygga tilgjengelig som historisk bygning og til allmenne formål kan naturligvis ikke skje inne på et verftsområde. Det har Harstad skipsindustri en mulig løsning på.

Gratis

Harstad skipsindustri eier brygga som står ved siden av den store skipshallen hos Hamek, men kan være villig til å gi bort brygga gratis mot at man finner en løsning for kostnaden med flytting. I dag brukes brygga til blant annet rørverksted, kontor og kantine.

Lang historie

Steinaværbrygga hadde sin opprinnelse i Gulvika på Store Molla i Lofoten rundt år 1860. Den havnet et tiår senere i Leirvåg i Bjarkøy og i 1891-92 på Steinavær utenfor Bjarkøy der D. W. Lund startet fiskemottak, sildesalteri og landhandel.

Holst

Etter 1905 hadde fisket vært på sitt største og i 1914 var Steinavær mer eller mindre fraflyttet. Brygga ble solgt til Kristian Holst i Harstad og ble satt opp i Samasjøen i 1917. Og der står den i dag.

Steinaværbrygga var imidlertid i to etasjer og hadde lav takhøyde, faktisk så lav at vanlige folk måtte gå med bøyd nakke innomhus. Kristian Holst sørget ikke bare for å øke takhøyden, men også bygge på en etasje.

God stand

I dag er Steinaværbrygga i god stand og brukes daglig av Hamek.

– Det er ikke slik at vi har noe akutt behov for å bli kvitt brygga, sier administrerende direktør Ola Karlsen i Harstad skipsindustri.

– Brygga fungerer fint, men i forbindelse med oppstarten av arbeidet med sentrumsplanen nevnte vi overfor kommunen at den kunne doneres til byen. Og vi kunne bygd nytt på tomta.

Ifølge Karlsen vil en flytting kunne gjøre brygga tilgengelig for folk flest.

– Det er et praktbygg - et viktig historiske bygg i Harstad, sier han om den 150 år gamle brygga med hundreårig historie i Harstad.

– Den kan stå der den står – eller en annen plass i byen, for å være mer tilgjengelig, sier Karlsen.

Verd å ta vare på

For ordfører Marianne Bremnes er muligheten til å få et klenodium som Steinaværbrygga nytt.

– Det er jo flott, men siden det er første gang jeg hører om muligheten, kan jeg ikke si så mye. Men brygga er jo verd å ta vare på, sier hun.

Bremnes mener det er veldig bra om flere får tilgang til det gamle bygget.

– Dette må vi forsøke å finne gode løsninger på, sier hun.