Mange lurer på hva slags bytterettigheter man har.

- Loven sier ikke noe om det, men de fleste butikker gir deg likevel bytterett. De fastsetter reglene selv, slik at du må sjekke hva slags betingelser som gjelder. Etter jul er det sedvane å få bytte, slik at butikkene som regel er ekstra imøtekommende, sier kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet Martin Skaug Halsos til Nettavisen NA24.

SmilVær forsiktig med varen du skal bytte.- Ta med varen i god stand og i originalpakken. Er det et dataspill, må forseglingen være ubrutt. Be om å få bytte med et smil. Da går det som oftest greit, sier Skaug Halsos.

Fristene varierer stort- Hovedregelen er at du bør bytte så raskt som mulig etter jul. Men bytteretten varierer ofte fra syv til fjorten dager og noen ganger opp til et halvt år avhengig av butikk. Butikken bestemmer dette selv, men i jula strekker butikkene seg ekstra.

Dobbelt tilbakeHvis varen er på salg etter jul kjører de fleste butikker en policy der du bytter vare mot vare og gir ikke penger tilbake dersom varen er nedsatt i pris etter jul. Jeg vil likevel ikke utelukke at noen butikker gir deg muligheten til å få dobbelt tilbake dersom varen er på romjulssalg til halv pris.

- Dersom du har fått et gavekort som ikke angir noen restriksjoner med hensyn til tilbudsvarer kan du gjøre en god handel.