– Hvis du ser gaupe, jerv, brunbjørn eller ulv på din påsketur, eller spor etter disse artene, så del gjerne din observasjon i det felles skandinaviske rapportsystemet Skandobs. Du kan også ringe til nærmeste rovviltkontakt i Statens naturoppsyn (SNO). Vi bruker informasjonen til å kartlegge og overvåke bestandene i Norge, forklarer Jonas Kindberg, som er leder i Rovdata.

Meldinger om rovdyr, spor og innlevering av hår- og skitprøver er en viktig del av overvåkingen av de store rovdyrene i Norge, og påska er intet unntak, i følge Rovdata.

Mobil-app

Det eksisterer et felles skandinavisk rapporteringssystem for observasjoner av ulike rovdyr kalt ”Skandobs”. Det er mulig å laste ned Skandobs-appen på din mobiltelefon før du legger ut på påsketur, så kan du delta i overvåkingen av de store rovdyrene.

En kan dele observasjoner av rovdyr som viser når og hvor disse er gjort. Skandobs-appen tar i bruk din smarttelefons kamera og GPS, og gjør det enkelt og raskt å publisere presise data. Du kan også legge inn observasjoner via internett når du kommer hjem.

I følge Rovdata blir alle innlagte observasjoner i Skandobs vurdert, og observasjoner som er spesielt viktige for overvåkingen og bestandstall, som av ulv, familiegrupper av gaupe og jervehi, vil i Norge bli fulgt opp i felt av Statens Naturoppsyn. I Sverige utføres feltkontrollene av länsstyrelsene.

Viktig å melde fra fort

Når viktige observasjoner legges inn i Skandobs, går det automatisk ut en varsling til nærmeste feltpersonell. For at det skal være mulig å gjøre nærmere feltundersøkelser, er det viktig at observasjonene meldes inn så fort som mulig.

De data som samles inn leveres til forvaltning, media og publikum i følge Rovdata.no. Overvåkingen utføres gjennom Nasjonalt overvåkingsprogram for rovvilt, på oppdrag fra Miljødirektoratet. Mer informasjon finner du her.

Mulige gaupespor fra Andørja, tatt mandag 5. januar. Foto: Ralf Karlsen/Viltnemnda Ibestad