Har du planer om å ta med hunden din på ferietur i sommer? Da burde du på forhånd sette deg inn i regelverket for å ta med kjæledyr på reise til det landet du skal feriere i. Det er den klare oppfordringen fra Kariann Roll og Jorunn Olsen Teigland ved Dyrlegen Harstad. 1. juni kom Mattilsynet med nye regler for reise med dyr.

– Vi får daglig spørsmål fra eiere om hva de skal tenke på før de tar med seg hunden eller katten på ferie til utlandet. Det viktigste rådet vi kan gi er å planlegge i god tid, sier veterinærene.

Egne regler

Et eget regelverk gjelder for hvert land i Europa. Både hund, katt og ilder må være ID-merket og ha eget pass ved utenlandsreiser. Hunden må også ha gjennomgått en ormebehandling.

I kofferten er det også nødvendig å ta med flåttmiddel, mageregulerende middel og førstehjelpsutstyr, mener Roll.

– Reglene som vi forholder oss til er de som gjelder for å reise inn i Norge igjen etter å ha vært i utlandet. Når man reiser fra Sverige til Norge slipper hunden å ta rabiesvaksine, men hvis man skal reise til spesielle land må man faktisk ta kontakt med landets ambassade, sier Olsen Teigland, før Roll fortsetter:

– Noen land krever for eksempel en helsesjekk som skal attesteres i passet for å komme over grensen, men det gjelder ikke for alle land. Vi har en oversikt over reglene for innreise tilbake til Norge igjen. Det blir imidlertid opp til hver enkelt eier å undersøke reglene til det landet man skal reise til, slik at dyret er klarert for innreise.

Hvis man blir stoppet på grensa og ikke har papirene i orden vil man risikere å ikke få dyret med tilbake til Norge.

– Det er en trasig situasjon å komme opp i, men regelverket er strengt. Vi oppfordrer alle som skal reise med dyr om å gå inn på Mattilsynet sin nettside for å gjøre seg kjent med regelverket i god tid før man skal reise.

– God dyrehelse

Veterinærene mener eiere burde vurdere om det er best å la kjæledyret være i Norge hvis man skal bevege seg lengre sør i Europa. Der finnes mange alvorlige bakterier, virus og parasitter som ikke er påvist her til lands.

– Vi har en veldig god dyrehelse i Norge. Nedover Europa er det en helt annen situasjon med smittsomme sykdommer og antibiotikaresistens, sier Roll.

– Mange reiser til Sverige med hund. Da skriver vi ut ormekurer mot revens dvergbendelorm som ikke er farlig for hunder, men derimot kan smitte over på oss mennesker. Ormekur må gis minst ett døgn og maks fem døgn før man krysser grensa tilbake til Norge igjen. Dette skal attesteres i passet av veterinæren, sier Olsen Teigland.

– Ta pauser

Hver sommer er hund i bil en aktuell problemstilling.

– Å la hunden sitte i bilen mens solen steker kan være dødelig. Etter få minutter stiger temperaturen til tropiske nivå. Bilen blir som et drivhus, og det oppstår en livsfarlig situasjon for hunden. Det er svært viktig å aldri forlate en hund alene i bilen i varmen om sommeren.

Skal du ut på langtur er det viktig med god ventilasjon i bilen, og legge inn mange stopp - samt la hunden få drikkepauser.

– Når man stopper for en pause er det viktig å ta hunden ut av bilen. Selv fem-ti minutter i en bil kan bli en lidelse. Fest alltid hunden på førersiden av bilen, og ikke bak på hengerfestet. Hvis man stopper noen plass - ta hunden ut av bilen. Selv fem-ti minutter i en bil kan bli en lidelse.

At hunden peser kan være et tegn på at det er for varmt. Hunden svetter ikke slik som mennesker, og har derfor dårlig evne til å kvitte seg med overskuddsvarme, sier Roll.

Veterinærene anbefaler ikke å ta med hund på fly, men går ikke aktivt ut og fraråder det heller.

– Noen tåler det veldig fint, mens andre hunder kan få seg en mental knekk. Man kan gjøre en del forberedelser der også - for eksempel ved å gjøre buret trygt, sier Olsen Teigland.

Følgende huskeliste kan være til hjelp før reise:

  • Er dyret ved god helse før reisen?

  • Er alle vaksinasjoner i orden?

  • Er passet oppdatert og klar til reisen?

  • Er dyret ID-merket?

  • Er dyret forsikret?

  • Har du husket å sjekke reglene for reise med hund og katt til landene dere reiser til? Ta med skriftlig kopi.

  • Har du sjekket reglene for reise hjem igjen til Norge fra landene du skal reise til?

  • Har du kontaktopplysninger til din egen  veterinær med deg?

  • Har du snakket med veterinæren om det er andre sykdommer eller parasitter og infeksjoner du bør være oppmerksom på?