eventyreren Jarle Andhøy var årets første foredragsholder under Harstadkonferansen.

Allerede I 2007 samlet han en gjeng "bulkete" sønner av Norge for å hedre Amundsen, og seilte enda lenger nord enn polarskuta Fram og Gjøa gjorde i Nordvestterritoriets farvann. Den lille seilbåten "Berserk" ble det første fartøyet som gjennomførte passasjen i polarheltenes kjølvann.Turen ble særdeles dramatisk, og denne turen var noe av de Andhøy snakket om til publikummet i Nordic Hall.

Først snakket Andhøy om hvordan han endte opp som seiler, eller viking som han selv ville være. Første tur endte med at han seilte, uten erfaring, på grunn.

Etter hvert fikk han mer erfaring og la ut på lengre turer, helt til Brasil.

- Havet ble mitt hjem, sa Andhøy, som blant annet var innom en historie da han og Alex Rosén kom seilende opp til Harstad og fikk låne 125.000 kroner for å betale restskatten til Rosén.

- Han så noe skeptisk ut, han bankfunskjonæren, smilte Andhøy til stor applaus og latter fra salen.

Til mye latter fra salen fortalte Andhøy historien fram til han og mannskapet på båten Berserk tok turen gjennom Nordvestpassasjen, som er en sjørute ifra Atlanterhavet til Stillehavet via den arktiske øygruppen i Nord-Canada.

Andøy snakket ikke noe om da Andhøy og resten av mannskapet i 2011 ble erklært savnet etter at det ble fanget opp nødsignaler fra seilbåten «Berserk». Det ble gjort flere mislykkede forsøk på å få telefon- og radiokontakt med båten, før Jarle Andhøy og 18 år gamle Samuel Massie kom seg i sikkerhet ved Scott-basen i Antarktis. De tre resterende mannskapene på Berserk, Leonard J. Banks, Tom Gisle Bellika og Robert Skaanes, er aldri blitt funnet og antatt omkommet

I tillegg har Statsadvokaten i Troms og Finnmark tiltalt Andhøy for brudd på bilandsloven. Han skal ha sett bort fra kravene om tillatelse til ekspedisjoner sør for 60. breddegrad og for å ha dratt uten forsikring, skriver Nettavisen. Han må møte i Nord-Troms tingrett i februar.