Veterinærene Helene Levoll og Maria Linaker ved Harstad Dyreklinikk er ikke ukjent med besøk av hundeeiere som har opplevd skader på hunden under jakta.

De har mange gode tips og råd for å unngå at uhell oppstår.

Hunder jakter på instinkt

– Det aller viktigste er å ikke legge ut på jakttur uten at hunden er i god form. Man må ikke finne på å legge i vei uten et godt treningsgrunnlag. De fleste hunder jakter på instinkt, og går ofte på en smell dersom de legger i vei utrent.

– Da er det lett å pådra seg sene- og muskelskader. Heldigvis er dette noe de fleste seriøse jegere er klar over, derfor starter mange å trene hunden flere måneder før jaktsesongen starter, sier Linaker og Levoll.

Går eller løper mer enn jegeren

– Det er også svært viktig med riktig foring av hunden, både før og under selve jakta. Det gir svært god effekt for hunden å få påfyll av energi i løpet av en lang jaktdag. Husk at hunden som oftest går eller løper langt mer enn jegeren.

– Tørrfor med høyt energiinnhold anbefales, pluss energirikt pulver som blandes i ulike vesker. Tilførsel av elektrolytter (blodsalter for å holde veskebalansen. red.anm.), anbefales også på det sterkeste, sier de to veterinærene og legger til:

Kutt og sårskader

– De hyppigste skadene som oppstår på hunder under jakta er kutt- og sårskader. Et godt tips er derfor også å kle hunden med et godt synlig jaktdekken. Dette beskytter hunden, som ofte springer mot busker og kratt, mot kutt og sårskader.

– Det er også lurt å ta med potesokker for å hindre gnagsår eller andre skader på hundens poter. Å ta med enkelt førstehjelpsutstyr til hunden bør være like obligatorisk som å ta med dette til seg selv, sier de.

Gode jaktsituasjoner

Linaker er selv rypejeger, og ser fram til at årets rypesesong starter 10. september. Da tar hun med seg Gordon- setteren Mira på 1 1/2 år på sin første jakttur.

– Dette er første året jeg går på jakt med våpen. Det gleder jeg meg til. Etter mye trening ser heldigvis ser det ut til at Mira blir en god jakthund. Målet for årets sesong, utenom selvsagt å skyte noen ryper, er å få gode jaktsituasjoner med hunden. I tillegg er det selvsagt all spenningen rundt det å jakte. Dit jakta legges i år vet jeg av erfaring at det finnes ryper.

Hvor dette er, spør du? Nei det får du ikke vite. Det er for oss som med multebærplukkere. Vi forteller sjelden hvor fangsten tas, sier Linaker med et lurt smil.

hundedekken: Å kle hunden godt kan bidra til langt færre skader når hunden jakter rypa. Foto: Maria Linaker Foto: privat