Harstad Tidende stakk innom en rekke butikker fredag. Strålende solskinn og et yrende folkeliv skapte en atmosfære og stemning i sentrum som minnet mye om 17. mai. Også takket være at FMKN kom marsjerende over torvet på vei til parkkonsert i Generalhagen.

Pannekakesuksess

Det første som møtte oss på vår vandring var køen utenfor Lykke og Lukas der pannekakeselger Vilde Kristoffersen var travelt opptatt med å steke pannekaker.

– Det har vært en utrolig artig uke med masse folk. Jeg antar at vi har solgt et sted mellom 500–700 pannekaker i løpet av festspilluka. På godværsdager selger vi rundt 120 pannekaker, og rundt 30–50 de dagene sola glimret med sitt fravær, forteller Kristoffersen.

– Helt rått bra salg

Bakerinnen og Hjerter Dame har leid seg inn i lokalene på Torvet 10 under festspilluka. Her selger Christin Bergh smykker fra harstadkvinnen Bjørg Nordli Mathisens kolleksjon, i tillegg til svært eksklusive smykker Nordli Mathisen har designet sammen med kunstneren Bjarne Melgaard.

-Salget har vært helt rått. Selv om det er Festspill og mye folk hadde jeg aldri trodd vi skulle selge mellom 30–50 prosent mer enn i fjor, sier Bergh.

Anna Richardsen har solgt bakervarer fra Bakerinnen, og har til tider hatt hendene fulle med å betjene kunder.

– Det har vært mye folk innom gjennom hele uka. Det har gått mest i kanelsnurrer og skoleboller, sier hun.

Gått tom for mat

Også hos Beng Choosri og Naiyana Svepma som selger Thai-mat på torvet er det kø for å bestille seg mat.

– Vi har hatt mye bedre omsetning og mer folk nå i festspilluka enn det som ellers er vanlig. Det går mest av grillspyd, vårruller og kylling. Flere dager har vi gått tom for noen produkter på grunn av den store pågangen, sier de to.

– Mange nye og ukjente fjes

Full uterestaurant møter oss på City Bar & Grill. Tyrkiske H. Kaya har hendene fulle med å servere drikker til gjestene.

–Her er det mye mer folk enn det normalt pleier, takket være Festspillene. Mange nye og ukjente fjes stikker innom. Du kan trygt skrive at vi syntes det er gøy med festspill, sier Kaya.

– Omsetningen løfter seg

Innehaver Elisabeth Bendiksen hos Vakre Vene er ikke i tvil om at Festspillene betyr mye for byen og sentrum.

– Omsetningen denne uken er blant den beste i løpet av året, med unntak av de to siste ukene før jul. Takket være Festspillene løfter både omsetningen og folkelivet seg betydelig i sentrum, sier Bendiksen.

Langt høyere enn i fjor

– Det merkes godt at det er Festspill i byen, sier Hilmo Zulovic bak disken på Narvesen-kiosken ved Scandic hotell.

– Vi har langt bedre omsetningen under festspillene enn vi ellers har i løpet av en uke. Årets omsetning i festspilluka er langt høyere enn i fjor, sier Zulovic.

–Tilbake til neste år

Også kvæfjordbaserte Smaksverket har etablert seg med salg fra teltbod i sentrum. Kokkene Jon Marius Sletten og Jørn Bonnier serverer alt fra søtpotetsuppe til nygrillet pattegris.

-Salget har vært langt over det vi hadde forventet. Det er også god markedsføring å vise oss fram her på torvet. Vi har ikke angret på at vi valgte å stå her under Festspillene, og kommer ganske sikkert tilbake neste år, sier Sletten og Bonnier.