Daglig leder i selskapet, John Angelsen, er krystallklar på at selskapet ikke akter å selge den verdifulle tomta med tap.

– Vedtaket i kommunestyret spiller egentlig ingen rolle for oss. Det er faktisk vi som eier tomta der Gammelbrygga står. Hvis kommunen i sentrumsplanen legger ned riveforbud, så kan brygga stå til der til den råtner, sier Angelsen.

Får brygga gratis

Selskapet har gitt Harstad kommune to tilbud: Kommunen kan kjøpe eiendommen til takst pluss omkostninger, totalt 21 millioner kroner.

– I tillegg har vi tilbudt kommunen å overta den gamle brygga gratis – pluss en millioner kroner i tilskudd for å flytte den. Kommunen har en flott tomt som er fem-seks ganger større et steinkast unna der brygga står i dag. Kommunen kan dermed bevare brygga, restaurere den og dermed tilfredsstille alle verneforkjemperne i byen. Hvis kommunen ikke takker ja til dette tilbudet, så holder man vernefolkene for narr, sier Angelsen.

– Hvor mye vil Harstad kommune betale for eiendommen og brygga?

– Det eneste vi har fått tilbud om er et makebytte med ei tomt i Samasjøen. Denne tomta har nesten ingen utsikt til havet, mens vår tomt er den mest attraktive i Harstad sentrum. Et slikt bytte er utelukket, sier Angelsen.

For selskapet er det uaktuelt å selge tomta med tap. Brygga Utbygging AS, som blant annet eier Gammelbrygga, har i dag et lån på 15 millioner kroner.

Verdien øker

– Hva skjer etter kommunestyrets vedtak i går?

– Tomta forsvinner ikke, verdien bare øker. Det er faktisk to-tre andre aktører som er interessert i å overta selve bygningen, men vi har til nå sagt at Harstad kommune skal ha fortrinnsrett til å overta Gammelbrygga, sier Angelsen.

Han viser til at Brygga Utbygging i ytterste konsekvens kan fremme nye forslag til reguleringsplan for området med jevne mellomrom.

– For det er nå en gang slik at kommunestyrets medlemmer skiftes ut etter noen år, sier han.

Skrekk og advarsel

Angelsen er også daglig leder i Eiendomsgruppen Nord-Norge, som er en del av konsernet Eiendomsgruppen AS. Konsernet er heleid av aksjonærer fra Troms fylke, har hovedkontor i Tromsø og driver også boligutbygging i cirka 20 norske kommuner i Oslo, Stavanger og Trondheimsområdet.

Brygga Utbygging AS kjøpte den ett mål store eiendommen i 2008. Forutsetningen var å bygge ei blokk på eiendommen med 20 leiligheter. Prosjektet omfatter også næringsareal og parkering i første etasje.