Til fårikål

I går var det fårikålens dag. Og hvert år dukker spørsmålet opp: Hva drikker du til det  urnorske måltidet? De som ikke sverger til øl og dram, vil gjerne ha noe annet. Og da er denne musserende et meget godt alternativ. Ja, faktisk kan boblene nytes både før, under og etter måltidet. Flaskemodnet i 20 måneder. Laget på Aligoté, Pinot Noir og Chardonnay i forholdet 20/40/40. Gulgrønn. Modne epler, noe fedme, tropiske element, sitrus og bakst. Fruktig smak og friske syrer. Litt bitter i en noe sødmefull finish – 11 g/l sukker.

Eiketoner

Tre druer – mest Touriga Nacional. 14 måneder på store, franske fat. Dyp rød. Deilige eiketoner, steinfrukt, mørke bær og en anelse jord. Smaken byr på god fylde med fine syrer og deilig krydder. God lengde. Til vilt og oster. Vil tåle en god del lagring.

Ananas

Organisk endruevin uten fatkontakt. Gulgrønn på farge. Ananas, annen frukt, lime og stikkelsbær på duft. Smaken gir meg tropiske frukter samt noe av det jeg finner i lukten. Syrlig og lett bitter. Tørr. Veldig god varighet. Alene eller til sjømat og fisk. God pris!

Mineraler

Kun brukt Godello-druer fra gamle vinstokker. Denne er lys strågul. Dufter mineralsk, epler og blomster. Har et godt fruktpreg i smaken med ditto sitrus. Gode syrer. Frisk og passe syrlig – noe som kjennetegner druen. Lang avslutning. Til årets laks og krydret mat. Godt priset.

Kompott

60 % Corvina samt Rondinella og Croatina. Fatmodnet i to år. Dyp rød. Kompottaktig med svisker, plommer, kirsebær, kjernekarakter og noe eik. Sødmefull smak – 10 g/l sukker. Også god fylde og friskhet. Sitter godt og lenge. Til lam og vilt. Sterk femmer!

Gode syrer

Syv deler Grenache og Syrah. Klar rød. Åpner med god frukt – plommer spesielt – og noe sødme. Bløt og frisk smak. Gode syrer og tanniner som balanserer. God, tørr varighet. Til en viltgryte med god saus eller alene. God pris!

Lakris

Kun Mencia-druer fra 30 år gamle stokker. Lagret tre måneder på fransk eik. Dyp rød. Åpner med nøtter, kirsebær, urter, frukt og lakris. Bløt og saftig smak. Godt balansert med tørre tanniner. Sitter bra og lenge. Til lam og hvitt kjøtt. Vil tåle en del lagring. God pris!

Røde bær

Kun brukt Pinot Noir. Alt er lagret året på eikefat. Klar rød. Gir et modent inntrykk fra jordbær og rips. Også en del krydder og blomster. Balansert i munnen med mørk sjokolade og noe av det duften gir. God lengde. Til hvitt kjøtt og en god biff.

Moden

Ny Pinot Noir-vin uten fatkontakt. Dyp rød. Røde bær, en del urter og moden frukt. Det siste går igjen i smaken som er tørr, frisk og syrlig. Bær i avslutningen. Til hvitt kjøtt. Svak femmer!

Krekling

Laget på Glera og Pinot Grigio. Vinen er tilsatt økologisk kreklingekstrakt. Lys rosa. Kreklingen gjør sitt i lukten. Også noe blomster. Det samme i smaken i tillegg til en del frukt. Sødmefull – 9 g/l sukker – men likevel tørr i sluttfasen. Alene eller til fisk.