I 2007 kjøpte Eiendomsgruppen selskapet Brygga utbygging som eier Gammelbrygga i sentrum av Harstad. Bygget var igjen i vinden denne uken da kommunen inviterte til folkemøte om den nye sentrumsplanen.

Mens noen vil rive bygget, deriblant kommuneplanleggeren og Harstad Tidendes redaktør, står andre hardt på for å bevare bygget. Nå vil Eiendomsgruppen Nord-Norge gi 400.000 kroner til de som flytter brygga et annet sted for å bevare det.

- Vi prøver å være konstruktive. Vi er ikke ute etter å ta vekk opplevelser fra noen. Brygger er flyttet tidligere, og hvis noen ønsker å gjøre det med Gammelbrygga skal vi ikke stå i veien for det, sier John Angelsen i Eiendomsgruppen.

Angelsen legger likevel ikke skjul på sine tanker om planene om bevaring.

- Det finnes sikkert en verdiløs tomt der man kan plassere en verdiløs gjenstand.

Brygga har forfalt i løpet av årene den ikke har vært i bruk, men Angelsen sier at det aldri var selskapets intensjon å ruste opp bygget.

- Planen var alltid å rive og bygget har aldri vært vernet. Da vi kjøpte var bygget lemmet igjen og hadde vannskader. Det er ikke snakk om vanskjøtsel. Kommunen var positive da vi kjøpte bygget, men så kom aksjonen for å bevare. Da måtte politikerne bestemme seg om de skulle skuffe en utbygger eller ta hensyn til en gruppe velgere, sier Angelsen.

Nå er det et midlertidig bygg- og deleforbud på tomta, et forbud som utløper i mars 2015. Hvis ingen andre kjøper tomta eller flytter Gammelbrygga håper selskapet å starte riving og utbygging. Angelsen sier at de allerede har gjort jobben med å skissere et bygg som byen kan være stolt av.

- Vi har laget fine siktlinjer for gatene bak, tilpasninger ingen andre utbyggere har tatt hensyn til. Vi har en tilbaketrukket 5. etasje og justert bygningsvolum. Vi har også orientert kommunen skriftlig om at vi kan diskutere fasadeinntrykk.

- Vårt problem er at vi ikke har fått utvikle området fordi noen har planer om en rehabilitering som er helt urealistisk. Ingen kan forsvare midlene dette krever.

Eiendomsgruppen NordNorge har tomteinteresser i Harstad, Tromsø og Bodø.