Etter spekulasjoner, ble det i dag offentliggjort at Per-Willy Amundsen overtar som justis- og beredskapsminister etter Anders Anundsen.

Senere på kvelden fikk han, på tradisjonelt vis, nøkkelen til sitt nye kontor fra den avtroppende ministeren.

- Du går til en omfattende og krevende oppgave, men jeg er sikker på at du kommer til å løse den godt, sa Anundsen til Harstad-væringen stolt.

Den nye justisministeren smilte og var i godt humør da han overtok nøkkelkortet og skrøt samtidig av Anundsen jobb.

- Jeg overtar et departement som er i god stand. Anders har økt politikapasiteten, styrket PST og jeg setter pris på jobben han har gjort, sier han.

Han er ydmyk over å ha fått oppgaven og legger vekt på at han skal videreføre jobben Anundsen har gjort.

- Dette er et saksfelt som er svært viktig. Det handler om tryggheten til det norske folk og jeg skal jobbe hardt hver eneste dag for å ta vare på den og rettssikkerheten, fortsetter han.

Kritiske spørsmål

Men så kom pressens spørsmål. Harstad-væringen ble stilt til veggs, men understrekte flere ganger at han håper ikke å bli forhåndsdømt.

- Jeg håper at alle kan se på jobben jeg skal gjøre. Ikke på hva jeg har sagt for fem, seks og syv år siden, sier Amundsen videre.

Journalistene tok opp Amundsens tidligere uttalelser fra sosiale medier om norsk innvandringspolitikk og klimaendringer. Det slet han med å svare på.

- Det man gjør som opposisjonspolitiker i Fremskrittspartiet, er ikke det samme som når man skal ivareta regjeringens politikk, svarer han.

Unngik å svare

Den nye justisministeren fikk samme spørsmål om og om igjen, men fortsatte å unngå svaret.

- Jeg står for regjeringens politikk og ønsker å videreføre den. Som ansvarlig statsråd, er det regjeringens politikk som ligger til grunn, sa Amundsen til TV2.

Tv-kanalen hadde sjefredaktør, Gunnar Stavrum, på besøk i sin nyhetssending. Han var overrasket over Harstad-væringens måte å håndtere spørsmålene på.

- Han slet med å svare på sine tidligere utspill. Jeg synes det er rart at han ikke var mer forberedt enn dette, mente Stavrum.