Ledigheten holdt seg stabil i Troms i desember måned, med 2,1 prosent. Det utgjør 1774 personer.

Av byene i Troms hadde Tromsø 1,9 prosent og Lenvik 1,9 prosent. Det er lavere enn Harstad som har en arbeidsledighet på 2,5 prosent, som tilsvarer 319 personer. Det er 40 flere personer sammenliknet med desember i fjor.

Ledighetsøkningen i Harstad er hovedsakelig innen industriarbeid, ingeniører/IKT-fag og barne- og ungdomsarbeid.

- Årsakene til økningen er sammensatt. Noen industrivirksomheter har nedbemannet. I oljerelaterte næringer har flere fagarbeidere blitt ledige, i tillegg til ingeniører. Mange ønsker å jobbe innenfor industrien og bygg og anlegg, og har dette som sitt jobbønske. Men de aller fleste mangler fagutdanning, og blir stående uten jobb.

Det sier fylkesdirektør Stein Rudaa i NAV Troms.

- Ledige barne- og ungdomsarbeidere uten fagbrev har også utfordringer med å få fast jobb. Etter innskjerpingen av kravet om politiattest for å kunne jobbe i barnehage, står flere barnehageassistenter på vent som arbeidssøkere, sier Stein Rudaa.

I landet som helhet økte ledigheten i desember, mens antallet ledige i Troms holdt seg uendret. Troms har den tredje laveste ledigheten i landet etter Oppland og Sogn og Fjordane.

– Vi kan slå fast at 2015 har vært nok et år med et stabilt og positivt arbeidsmarked i fylket. Mange næringer har vokst og ansatt flere folk, og det er et fortsatt økende behov for arbeidskraft i offentlig sektor, ikke minst innen helse og omsorg, sier fylkesdirektør Stein Rudaa i NAV Troms.

Øker på landsbasis

Ifølge Dagens Næringsliv er det på landsbasis blitt 600 flere arbeidsledige hittil i desember.

Midtveis i desember er 80 800 personer registrert som helt ledige hos NAV. Det er 9100 flere enn for ett år siden. Arbeidsledigheten er nå på 3,0 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,7 prosent i desember i fjor.

Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak er nå på 96 900 personer, tilsvarende 3,6 prosent av arbeidsstyrken. Det er 12.700 flere enn for ett år siden, da bruttoledigheten var på 3,1 prosent av arbeidsstyrken.

Det ble utlyst 488 ledige stillinger i Troms i desember, som er 28 flere sammenliknet med desember i fjor. Stillingene som registreres på nav.no utgjør trolig kun halvparten av alle ledige jobber, siden bedrifter ofte bruker egne nettverk, hjemmesider og sosiale medier for å rekruttere arbeidskraft.

Tenk bredt

– De som jakter på jobb bør tenke bredt, både når det gjelder bransjer og geografi. Da høyner de sine jobbsjanser betraktelig, understreker Stein Rudaa.

Vi ser få mørke skyer i horisonten for Troms neste år. NAVs prognose for 2016 tilsier økt sysselsetting i både privat og offentlig sektor og lav ledighet. NAV anslår i sin prognose for 2016 en ledighetsrate på 3,3 prosent for landet, og en ledighetsrate på 2,3 prosent for Troms fylke. – Den økte ledigheten på landsbasis vil i mindre grad ramme Troms på grunn av at det er lite oljerelatert virksomhet i fylket, sier Stein Rudaa.

I desember var det Kvænangen som hadde den høyeste ledigheten i fylket med 3,6 prosent. Deretter fulgte Kåfjord (3,5 prosent) og Dyrøy (3,2 prosent). Storfjord hadde lavest ledighet med 1 prosent, fulgt av Bardu med 1,2 prosent.