Harstad har et skrikende behov for attraksjoner i sentrumskjernen. Den planlagte kunststien vil være en viktig og betydelig tilvekst.

En tursti langs sjøen fra Holstneset til Sjøkanten senter, utsmykket med eksisterende og nye skulpturer, er bokstavelig talt et langt skritt i retning for å gjøre byen mer attraktiv. Ikke bare for byens innbyggere, men også for dem som av ulike årsaker avlegger Vågsfjordens Perle et besøk. En promenade gjennom kystbyen, slik som flere andre norske byer har, har vært etterlengtet i Harstad. Derfor er det også all grunn til å gi ros til aktørene, både offentlige og private, som har gått i front for å løfte fram dette prosjektet.

Kunststien, eller «Skulpturlandskap Harstad» som også er et beskrivende navn, gir en etterlengtet anledning til å rydde opp og la eksisterende kunst i byrommet få det utstillingsvinduet den fortjener. Vi tenker da spesielt på hvalrossen som er blitt behandlet stemoderlig siden den ble plassert på Ottar Håløygs plass i 2002. Dette har også kunstneren selv, billedhugger Skule Waksvik, tatt opp med Harstad kommune ved flere anledninger. Nå skjer det imidlertid noe, men dessverre får ikke den trøndelagsfødte kunstneren selv oppleve kunststien i Harstad. Waksvik gikk bort 7. februar i år, 90 år gammel.

Det er for øvrig godt å registrere at man også har tenkt å gjøre noe med den lille boden ved flytemoloen, som ordføreren så treffende omtaler som et øyesår. På lederplass i juni i fjor omtalte Harstad Tidende dette bygget som en arkitektonisk skandale, og vi henstilte på det sterkeste om at den lille «bordbua» måtte legges inn som en del av kunststi-prosjektet. Nå har Harstad Havn velvillig gitt tillatelse til at det tekniske huset nå gjøres om til en kunstinstallasjon, og det er bra. For ikke å si nødvendig.

Nå heter det i mange sammenhenger at veien blir til mens man går. Sånn er det også med kunststien, der ambisjonen er at siste etappe skal ha målgang i løpet av 2020. Vi har forståelse for at mange brikker skal på plass, men vil samtidig stresse prosjektledelse og -eierne. Det haster med å få etablere attraksjoner i sentrum.