Ønsket hos de fleste er å få bo hjemme så lenge som mulig. Da er det viktig at samfunnet rundt dem blir kjent med hva det innebærer å ha denne sykdommen, hva hver og en av oss kan bidra med for å gjøre livet enklere for personer med demens.

Her kan alle deler av samfunnet bidra; naboer, offentlige tjenester, bedrifter og servicetjenester.

– Nasjonalforeningen for folkehelse har utarbeidet undervisningsmateriell, som tar for seg hvordan få gitt kunnskap om demens og hvordan gir god service til mennesker med denne sykdommen, sier Marit Kristiansen, demenskoordinator i Harstad kommune.

– Kurset varer i en time og tilbys alle bedrifter og servicenæringer i Harstad som ønsker å være med. Vi strekker oss langt for å kunne holde kurs på det tidspunktet som bedriftene ønsker. Vi har satt oss som mål å gi dette gratis kurset til alle som ønsker det, sier Kristiansen.

Hukommelse

Det mest sentrale kjennetegnet på sykdommen demens er nedsatt hukommelse. I tillegg er det vanlig å oppleve endringer i følelser og personlighet, og får etter hvert redusert evne til å mestre oppgaver i hverdagen.

– En enkelt ting som å komme til kassen og ikke huske koden på en bankkort kan være eksempel på dette, og oppleves veldig frustrerende for personer som har fått sykdommen demens. Da er det viktig at den som sitter i kassen har kunnskap om hvordan møte en person som trenger litt ekstra hjelp til å få betalt, sier Aina Stene i Harstad Demensforening.

– Vi er glad for at dette har fokus i Harstad kommune, sier Aina Stene i Harstad Demensforening, sier hun.’

– Vi i eldrerådet synes det er flott at en nå jobber fram en konferansedag ved UiT Harstad, sier Ivar Østberg, leder i Harstad Eldreråd. Det er viktig at en bygger ned fordommer. Vi ønsker åpenhet om teamet. Samtidig at en viser respekt for dem som har sykdommen. Vi i Harstad Eldreråd jobber også for at en skal få et dagtilbud på et senter. Det er viktig for de pårørende, sier Ivar Østberg.

Tema

Henny Kinn sier dette er et aktuelt tema for vernepleierutdanningen og at UIT ønsker samarbeid med kommunen for å utveksle erfaringer og kunnskap om hvordan helse – og omsorgstjenesten legges til rette for personer med funksjonsnedsettelse, i denne sammenhengen gjelder det omsorgen for demente.

– Vi har studenter som er i praksis både i hjemmetjenesten og på sykehjem, og en av våre studenter, Olav Moen, holder på å skrive masteroppgave om Demensvennlig samfunn. Moen skal legge fram resultatene fra studien på et åpent møte ved UIT i regi av vår arbeidsgruppe.

– Jeg har deltatt på en times kurs. Her lærte jeg en god del om hvordan en kan bidra. Jeg er glad for at jeg deltok på kurset, sier Trine Solheim, som til daglig jobber ved Eiendomsmegler 1.

Det krever ikke stort, men innsatsen er verdt uendelig mye. Når mennesker er på vårt aller mest sårbare, trenger vi å bli møtt med respekt og forståelse. Det gjelder alle situasjoner i livet, og spesielt når en sykdom som kan gjøre det vanskelig å huske, kommunisere og finne veien.

– Det er noe av dem vi forteller om når vi kjører en times kurs for ansatte i bedrifter, sier Marit Kristiansen.

Alle som har en demensdiagnose vil oppleve det uendelig mye enklere hvis alle vi andre bare kunne litt mer om deres situasjon.

Kursing

– En times kurs gir kunnskap og serviceråd for å møte mennesker med demens. Arbeidsplassen får kampanjesymbolet som viser at dere bidrar til et mer demensvennlig samfunn. Dere bidrar i en nasjonal kampanje der arbeidsplasser over hele landet gjennomgår lik opplæring, sier Marit Kristiansen, demenskoordinator i Harstad kommune,

Nasjonalforeningen for folkehelsen tilrettelegger kurs som blir holdt i kommunal regi og gir personlig i offentlig og privat servicenæring opplæring i hvordan de best mulig kan møte mennesker med demens.

Arbeidsgruppen arbeider med planleggingen av et åpent møte ved UiT Harstad der alle interessert er velkommen, personer som har fått sykdommen demens, pårørende og nærings – og servicebedrifter. Bedrifter som deltar får beviset på at de har deltatt på kurset om «Demensvennlig samfunn».

Kristiansen forteller også at det nå er oppstartet et hukommelsesteam i Harstad. Dette teamet kan kontaktes av alle som ønsker det vedrørende spørsmål om demens og hukommelsesproblemer.