Kunststien blir en estetisk fin turløype langs sjøen. Prosjektet har navnet «Kunststien Harstad», men kunne like gjerne blitt kalt «Skulpturlandskap Harstad», for dette kan godt sammenlignes med kunstprosjektet i Nordland, som markerte 25-årsjubileum i fjor. Dette er en kunstsamling i 33 nordlandskommuner, og i Skånland som den 34. kommunen. Er man kunstinteressert, er det fullt mulig å bruke sommerferien til å reise fra kunstverk til kunstverk. I Harstad trenger man bare en ettermiddag eller to til å vandre langs kunststien, og lære om de 15 kunstverkene langs løypa.

Byrom

Arbeidet med utvikling av dette prosjektet er et samarbeid mellom Harstad kommune, Statoil, Stien langs sjøen og HSI Eiendom. Sammen ønsker de å løfte fram eksisterende kunst langs stien, og ny kunst som planlegges. Dette skal ifølge planene gjøre Harstad til en enda mer attraktiv by for innbyggere og tilreisende.

– Vi har engasjert landskapsarkitekt til å utarbeide en plan for hele stien. Ut fra denne har vi laget en tidsplan for når ting kan gjennomføres, sier prosjektleder Nina Dons-Hansen. – Vi har tatt for oss byrom for byrom, og hva som kommer i hvert byrom. Vi tenker at det skal være en rød tråd slik at man skjønner at man går langs denne stien. Det blir en helhet med benker, belysning og informasjonsskilt.

Kunststien er et samarbeid mellom private og offentlige aktører, noe som betyr at private har ansvar for noen av byrommene, mens kommunen tar ansvar for andre.

En strek i regninga

Arbeidet med kunststien skjer etappevis. I år er tanken å ferdigstille strekningen fra kulturhuset til Ottar Håløygs plass, dog med ett lite unntak.

– Skulpturen utenfor kulturhuset er jo der, men det er få som vet hvem kunstneren er. Det samme gjelder kunsten utenfor UIT Harstad, sier hun.

Går man videre langs Havnepromenaden påtreffer man et øyesår, den lille boden som står ved flytemoloen. Få vil vel påstå at den er vakker. Men det skal det bli en ordning på, forteller Marianne Bremnes.

– Det var vel en strek i regninga at det ble plassert et teknisk hus midt på Havnepromenaden. Det har vi fått lov av Harstad Havn å gjøre noe med, sier hun, og avslører: – Det kommer til å bli en kunstinstallasjon.

– Vi har søkt om midler til det fra KORO, Kunst i offentlige rom, og får svar i løpet av en måneds tid, sier Dons-Hansen.

Moloveggen skal også dekoreres, da med teksten fra Ola Bremnes sin «Sang til byen».

– Vi har utfordret Rampestrek til å gjøre det, sier Dons-Hansen.

Flyttes

Kunsten som i dag står på Ottar Håløygs plass blir flyttet.

– Etter idé av Kjetil Nilsen på UIT foreslår vi å flytte Hvalrossen til Svalbardparken utenfor Store Norske-bygget. Parken er vernet, så vi tok kontakt med Statsbygg, som igjen er i dialog med Riksantikvaren om å få sette hvalrossen dit. Det handler om å få vist den fram i all sin prakt, sier Dons-Hansen.

– På nye Ottar Håløygs plass vil skarven være flyttet noen meter nærmere byen, det kommer benker og en lekeplass. Det er i tråd med sentrumsplanen. Arbeidet startes, men blir ikke ferdig i år ettersom det blir en høringsrunde, sier hun.

Draugen

Kunstverket i dette området som ikke blir realisert i år, er Draugen.

– Det er min store drøm, sier ordføreren. – Nede i vannet, i kroken ved Ottar Håløygs plass, kommer det en undervannsskulptur av Draugen. Vi prøver å ha et nordnorsk preg på kunststien, og hva er vel mer nordnorsk i myter og sagn enn draugen? Draugen skal synes ved lavvann og være borte ved høyvann. Og så skal den belyses. Den blir ny, og kommer senere.

Ferdig i 2020

Kunststien er en del av Stien langs sjøen. Prosjektet har vakt interesse, forteller ordføreren.

– Daværende sjef på Statoil, Hans Jakob Hegge, ville bidra til utsmykning av det offentlige rom. Det ville også Harstad skipsindustri, forteller ordfører Marianne Bremnes, som er ett av medlemmene i styringsgruppa. – Vi har for øvrig fått veldig god respons fra privat næringsliv, vi har faktisk ikke fått nei fra noen, sier hun.

Noen av kunstverkene står allerede der. Eksemplene er Selsbanes seil, Øyer på kulturhuskaia og Statoils Lys over land. Det handler bare å få dem belyst, i konkret og overført betydning.

Det er mye som skal falle på plass før kunststien er komplett. Prosjektlederen synes framdriften er langsom, men det er Bremnes ikke enig i.

– Nina har gjort en kjempejobb. Etter at hun kom inn som prosjektleder har det blitt kjempeframdrift i prosjektet.

– Det er jo hyggelig å høre, men jeg føler sjøl det går veldig tregt. Det er planlegging, reguleringsplaner og Gud vet alt, kommenterer Dons-Hansen.

Kunstverket som til syvende og sis kompletterer prosjektet settes på plass i løpet av et par, tre år.

– Det er ikke utenkelig at alt er klart i løpet av 2020, er både Nina Dons-Hansen og Marianne Bremnes enige om.

KUNSTSTIEN: Her er hele Kunststien Harstad med byrommene markert. I hvert byrom er det en skulptur.