Det sier innehaver Haseeb Kalantari (35), opprinnelig fra Afghanistan, som har investert to millioner kroner i bygning og innredning siden oppstarten av Nærbutikken Lundenes på indre Grytøy i 2015. Per dags dato ligger omsetningen på syv millioner kroner, og det er tre ansatte, til sammen 2,3 årsverk ved bedriften.

Det siste året har han gjort utvidelser og store investeringer, noe som har ført til et mye større varelager og større omsetning. Til sammen er det 1300 forskjellige varer på lager.

– Vi har kjøpt inn nye frysere og kjøleskap. Bare i år har jeg brukt 650.000 kroner på inventar, forteller Haseeb når jeg møter ham mellom et titalls handlene barn, voksne som eldre, en solrik lørdag formiddag i februar 2018.

For å møte framtida ønsker Haseeb seg flere kunder og større omsetning. Mens det på vanlige hverdager er rundt 90 kunder innom, er tallet på handlende 130 på lørdager.

– Prisene øker. Vi ønsker oss flere kunder og større omsetning, sier gründeren på indre Grytøy.

– Nødt til å handle her

Han forteller om en livlig handel sommerstid.

– Om sommeren går det veldig fint. I sommer hadde vi mye hyttefolk som kunder, og de er veldig flinke til å bruke butikken. Vinteren er litt vanskelig.

Han forteller videre at det er mange av øyas befolkning som handler hos ham, også mange av dem som jobber i byen benytter lokalbutikken istedenfor å handle i byen. Mens noen handler alt, handler noen litt. Samtidig er det enkelte som ikke benytter seg av Nærbutikken Lundenes.

– Hvis folk vil ha butikk i bygda, så er de nødt til å handle her, sier Haseeb, som håper at flere av øyboerne skal benytte seg av butikken hans.

– Hvis folk hadde handlet 50 prosent av varene i byen, og 50 prosent hos meg, så klarte vi oss, sier innehaveren, som legger til at det på grunn av mindre omsetning om vinteren, også blir mer varesvinn.

Ikke vurdert nedlegging

– Særlig i januar og februar taper vi mye penger på svinn, siden vi må kaste mye varer, opptil fire-fem prosent. Og vi opplevde en omsetningssvikt på 25 prosent fra desember i fjor til januar i år, forteller Haseeb, som legger til at målet er å komme opp på ei omsetning på åtte millioner kroner.

Han har ikke vurdert å legge ned butikken.

– Nei, jeg skal ikke legge ned så lenge jeg klarer meg. Jeg håper ikke at jeg kommer til det punktet. I fjor hadde vi ei økning i årsomsetningen på 12 prosent. Det hadde med omleggingen å gjøre, sier innehaveren, som ser at butikken også er noe mer enn en butikk.

– Den er like viktig som den møteplassen den er for hele bygda.

Fikk blomster og gaver

Han forteller videre at han trodde det ville være skepsis i bygda, kanskje blant de eldre når han kom: At noen ikke ville like ham på grunn av hans innvandrerbakgrunn.

– Men de liker meg. Det er veldig trivelige folk her, og vi har blitt tatt veldig godt imot. Da vi fikk barn i 2015, fikk vi mye gaver og blomster da vi kom tilbake til bygda, forteller Haseeb.

Mange jern i ilden.

Butikken gjør veldig mye for bygda. Det foregår blant annet salg av strikkevarer og andre ting fra blant annet bygdas kvinner og ungdomslag i den åpne kafeen i andre etasje, hvor det er loddsalg og også faste strikkemøter hver mandag. Foruten ukentlig kafé.

– Vi hjelper også skolen med gratis frukt til ungene en gang i måneden. Og kafeen er det eneste møtestedet for folk på øya. Og hver torsdag kjører vi ut varer til blant andre eldre mennesker, sier Haseeb.

Pendler fra Stokmarknes

Haseeb og familien bodde de to første årene i Harstad mens han pendlet over og drev butikken på Lundenes.

– Siden min kone tok utdanning, så ble det slik, sier Haseeb. som i dag pendler fra Stokmarknes til Lundenes en eller to dager i uka.

Det var i desember at flyttet til Stokmarknes, hvor han sammen med en venn har etablert en ny dagligvarebutikk. Her bor han sammen med kone og to barn.

Han forteller at han er i butikken på Grytøya fast en dag i uka, det er på lørdager når det er mest folksomt: Jeg setter stor pris på bygdefolket. Og mine ansatte er også mine venner. Og naturen er flott.

Haseeb ser også for seg at han kanskje en dag flytter til Lundenes sammen med familien sin.

– Det kan hende. Det er særlig fint her om sommeren. Og nå lyser sola., sier Haseeb som kom som flyktning fra Afghanistan i 2003.

– Jeg bodde to år i mottak i Lødingen før jeg flyttet til Harstad.

130 KUNDER: Mens det på hverdager er cirka 90 kunder, er tallet rundt 130 på lørdagene. Her ser vi Haseeb i kassa en lørdag i februar. Foto: Tormod Ivar Kjelseth