I helgen arrangerte Arktisk takt «Bygda danser» på Harstad folkehøgskole. I alt var det ti ungdommer i alderen 15 til 19 år som svingte seg i Black box-rommet på skolen.

En av dem som tok veien til samlingen var 17-åringen Marianne Helgesen fra Rundhaugen i Målselv.

– Jeg var litt usikker om jeg hadde tid til samlingen, men da jeg tenkte meg om en ekstra gang, sa jeg «ja», forteller hun til Harstad Tidende.

Samlingen var for ungdommer som ønsker å lære seg gammeldanser, som halling, pols og reinlender, og for Helgesen var dette midt i smørøyet.

– Jeg er fra en plass der det danses slike danser, og egentlig var det ikke noen spesiell dans jeg gledet meg til. Alle dansene er like spennende, sier Helgesen.

De øvrige deltakerne var fra Kvæfjord, Harstad og ei jente fra Tromsø.

Danser fra Troms

En av danselærerne som var sammen med ungdommene denne helga var Torill Steinjord. Hun forteller at prosjektet går ut på å lære ungdommer å danse de dansene som finnes i Troms fylke.

– Det er en del danser som ikke finnes i Norge eller andre steder i verden. Nå trenger vi at de læres ut til dagens ungdom, forteller hun.

Halling er en dansetype hun trekker fram som kommer fra nærområdet.

– Vi vet at det faktisk har blitt danset en del hallingdans i området. Vi har blant annet kilder fra Tennvassåsen, der folk har danset halling sammen, sier hun entusiastisk.

Mens deltakerne danset rundt inne i Black box-rommet, sto oppdalingen Mikal Lundemo i bakgrunnen og spilte folkemusikk på fela si.

Ønsker flere ungdommer

For å promotere dansesamlingen har Steinjord og flere andre danselærere reist rundt til skoler i Troms og danset.

– Vi har møtt noen ungdommer som ønsker å lære og danse, og disse har møtt opp på samlingen, sier Steinjord.

Nå ønsker hun å rekruttere flere gutter.

– Det er vanskelig å få med guttene. De er veldig flink til å danse når vi er ute på skolene, men i dagens samfunn tenker de kanskje at dette ikke er noe for dem. Vi har sett utrolig mye dyktige gutter, forteller hun.

«Bygda danser» er et prosjekt som foregår over tre år i hvert fylke i Norge. I Troms startet det opp høsten 2017 og det varer til våren 2020.

SPELEMANN: Mikal Lundemo fikk æren av å spille tradisjonelle hallinger under samlingen. Foto: Håkon Wikan