Fylkesråd Ivar B. Prestbakmo (Sp), sparte ikke på kruttet da han i sin tale under fylkesårsmøtet til Troms Senterparti i helga omtalte reaksjonene etter enigheten om veien videre for det nye storfylket, Troms og Finnmark. Som kjent ble fylkesrådene i Troms og Finnmark enige og underskrev avtalen under møtet på Gardermoen sist torsdag. Enigheten ble til etter meglingsmøtet ledet av tidligere justisminister Knut Storberget (Ap)

Ikke bare sjokoladekos

Under dette møtet var det ikke bare sjokoladekos, men flere harde tak, bedyret Prestbakmo.

– Jeg har notatene i skuffen hjemme. Kanskje jeg vil skrive om det som skjedde i mine memoarer senere, Men hva som skjedde får dere ikke vite nå, sa Prestbakmo spøkefullt,

Han var derimot ikke i det lune hjørnet når han omtalte kritikken, spesielt fra elementer i Finnmark Ap, etter møtet.

– Det er overhodet ikke akseptabelt å kalle sitt eget fylkesråd for svikere etter at de undertegnet avtalen. Vi er alle mot denne tvangssammenslåinga, men når flertallet i Stortinget to ganger har slått fast at det er slik de vil ha det, så er det jobben vår å gå videre. Å forlate nå, blir som å springe ut av kommunestyret når man mangler noen millioner for å få budsjettet til å gå opp. Det er da vi må stå i det og gjøre jobben vi er satt til å gjøre. Det må kritikerne ta inn over seg, sa Prestbakmo.

Glemmer ikke tvangen

Han gjorde det likevel krystallklart at de er motstandere av tvangssammenslåinga, men at de måtte følge Stortingets flertall.

– Når Høyre, Frp, Venstre og KrF i desember i fjor bekrefter tvangssammenslåingen, så skal vi sørge for at vi klistrer dem til denne avgjørelsen. De må ikke tro de skal slippe lett unna dette, sa Prestbakmo.

Det nye fylkestinget får 57 medlemmer, og arealet på fylket blir større enn Skottland. I tillegg til dette kommer de enorme havområdene som også fylkeskommunen har et ansvar for.

Det som spesielt bekymrer samferdselspolitikeren Prestbakmo, er at det nye gigantfylket får hele 5.000 kilometer fylkesvei.

Han viste til at regjeringen har kuttet 80 millioner kroner på veivedlikeholdet i Troms.

– Når vedlikeholdsbudsjettet er på 350 millioner kroner, så skjønner vi at det ikke er snakk om småpenger, sa Prestbakmo.

Han lovet også en knallhard politisk kamp for opprettelsen av et eget selskap for veivedlikeholdet.

– Dette er tvingende nødvendig for å få forutsigbarhet i veivedlikeholdet, sa Prestbakmo.

Vil ha OL

Sps nestleder Ola Borten Moe, vil ha OL til Norge.

– Men da skal det være nord om Dovre, slo han fast til applaus fra møtedeltakerne i Nordic Hall.

Trønderen sa ikke noe om hvor et nytt OL skulle være, men det skulle i alle fall ikke være i Oslo.

Forsvarspolitikken sto også høyt oppe på dagsorden for Moe.

Han var ikke imponert over anskaffelsene som Forsvaret har gjort i den senere tid.

– Det forekommer meg som meget merkelig at vi ikke engang klarer å kjøpe helikoptre til Kystvakten som fungerer, sa den tidligere olje- og energiministeren.

Han mente at akkurat på dette feltet burde Norge ha verdens fremste ekspertise.

– Forsvaret må lære seg å søke ekspertise der denne finnes. De kunne for eksempel sett til den enorme helikoptertrafikken i Nordsjøen. Her er det mye ekspertise, som Forsvaret kunne lære av, sa Moe.

Brodden mot sentralisering var også klokkeklar hos Moe.

– Regjeringen vil mer enn gjerne ha verdiene som distriktene skaper, men det er et problem at det bor folk der, sa nestlederen.

OL: -Norge skal ha et nytt OL, men denne gangen skal det legges nord for Dovre, sa Sp-nestleder Ola Borten Moe. Foto: Hans Viktor Øye