Oppgaven besto først og fremst i å sikre barnas lek. Man kan òg si at mottoet var «Vi har ingen barn å miste». På barnehageklubbens første årsmøte den 31. januar 1952, hjemme hos fru Bjørg Gabrielsen (1914-1993), kom det fram at det hadde vært 30 arbeidsmøter og seks styremøter fram til 31/12 -51 siden stiftelsen 21. august 1950. De 10 som startet var nå blitt til 16 medlemmer. I tillegg til juleavslutningen og juletrefesten i 1950 var det avviklet tilsvarende arrangementer i 1951.

Først

I avisoppslag før kommunevalget i 1945 spurte Kate Wendelborg; som ble innvalgt i bystyret på kommunistenes liste om det var uoverkommelig for Harstad kommune å bidra til å sikre at et par av de kvinnene som nå var i Sverige for å få opplæring i barnepark/barnehage-drift til å komme til Harstad. Wendelborg var opptatt av å sikre barns oppvekstvilkår, noe også Harstad Røde Kors var. Hanken Wulff-Uhre (1916-1979) svarte på vegne av Røde Kors noen dager seinere, at de hadde etablert «Barnehjelpsforeningen». Imidlertid manglet de 10.000 kroner som man var anbefalt å ha før det ble startet noe tiltak.

Her ser vi altså at kvinnene på Seljestad med fru Klara Østring i spiss, fikk til det Røde Kors i byen ikke maktet – enn si Harstad kommune. I parentes må vi her bemerke at Seljestad da var en del av Sandtorg kommune.

Innbringende tiltak

16. juni 1951 deltok Seljestad barnehageklubb i Barnas Dag, som innbragte over 1000 kroner til klubben. For øvrig vet vi at Seljestad barnehavekomite allerede i 1950 deltok i dette storslåtte og populære arrangementet som utviklet seg til å bli et samarbeidsprosjekt mellom barnehjelpsforeningen og Seljestad Barnehageklubb.

10. og 11. november -51 var det holdt tombola på Seljestad-skolen, som også økte kassabeholdningen med over 1.000 kroner. Dessuten var det gjennom årsmøteperioden avviklet tre kakelotterier fra melkeutsalget på Seljestad. Arne Johansen hadde, gratis og franko, installert det elektriske anlegget i huset, som nå var «nesten ferdig», det manglet utvendig maling – og innlagt vann. Fru Anny Klausen hadde gitt flaggstanga som var satt opp, mens Sigurd Kristiansen (1910-1994) sitt bidrag besto i å mure opp loddpipa i bygget.

Den doble kokeplata i barneparkeringa ble skaffet til veie gjennom at søster Elly laget en dukkebrud som ble loddet ut og innbragte hele 80 kroner og 50 øre, som i dag tilsvarer mer enn 1355 kroner. Anne Andreassen (1924-2014) ble den heldige vinner av dukkebruden, som hennes datter Unni minnes å ha hatt mang en god kosestund med.

Utgifter og gleder

Høsten 1951 begynte Åse Bornø som parktante Ellys assistent. Begge ble lønnet av barnehageklubben, som to ganger hadde fått støtte til barneparkeringens drift av Sosialdepartementet på henholdsvis 1.500 og 1.000 kroner. Helsesøster hadde satt pirquet på alle barna. Fru Rasch-Tellefsen tok oppfordringen om å holde herrenes tale på klubbens årsfest som gikk av stabelen i Salgslagsrestauranten 1. mars 1952. Årsmeldinga innestår for at festen i alle deler var vellykket. Året før hadde man vært på Bøes pensjonat.

Under valgene ble den eneste endringen at Judith Tjosås overtok som nestformann etter fru Rasch-Tellefsen.

Arbeid – arbeid – arbeid

Fram på vårparten 1952 fikk Stein Østring i oppdrag å kjøre på jord for å planere litt utenfor huset.

Foran Barnas Dag 1952 ble fruene Iversen og Heitmann valgt til arrangementskomiteen, mens fru Gabrielsen sammen med en medhjelper skulle selge pølser og is. Fru Klausen fikk oppgaven med å skaffe tilveie biler til paraden. På de følgende arbeidsmøtene laget man papirblomster for å dekorere biler og barn med til den store dagen 21. juni, der de tre beste bilene ble premiert: Harstad-bilen med motiv fra «Cirkus Hopla» ble best, de to neste ble henholdsvis «Lappebilen» og «Kulivognen» fra Seljestad med Inger Helene Rindahl (Fjelldal)som kinesisk prinsesse. Arrangementet innbragte kr. 1024,08 til Seljestad barnehageklubb, som fikk 40 % av utbyttet på dagen. På første arbeidsmøte etter ferien ble det vist film fra opptoget Barnas Dag.

Høsten -52 ble det arrangert flere dugnader, til å forbedre veien ned til parkeringa fra Seljestadveien, ble det gravd og sprengt ut grøft for å få lagt inn vann og kloakk. Igjen ser vi eksempel på Haakon Iversens raushet, som ga to håndvasker og et bord til barneparkeringa.

16. november møtte 19 medlemmer med flotte handarbeider som ble gitt i gave for salg til inntekt for klubben på husmorlagets julemesse. Dette ga 127 kroner i kassa.

Årsmeldinga for 1952 beretter ellers om ei syforening som ga klubben 105 kroner, som per i dag tilsvarer mer enn 1.600 kroner, og at fru Iversen fraba seg gjenvalgt som kasserer. Hun ble erstattet av Anne Andreassen. Det ble seinere valgt en aksjonskomite bestående av Paula Erstad, Hallgerd Nathanielsen, Hjørdis Solberg og Kathrine Ytterstad. Året 1952 ga et underskudd på om lag 300 kroner, som i det vesentligste skyldtes arbeidet med sprenging av vannledningsgrøfta og gjerdet rundt barneparkeringa.

Fest, uvær og kakelotteri

«De så seg ikke forbalt på noe» i Seljestad barnehageklubb. Da de tinga ungdomshuset på Oldersletta til offentlig fest lørdag 14. mars 1953, ble det et vederstyggelig uvær med regn og blåst, som gjorde veien helt uframkommelig. Vel – da arrangerte de kakelotteri i melkeutsalget hans Karl August Mathiassen som innbragte over 500 kroner! Tilsvarer i overkant av kr. 7500,-.

Barnehageplaner

Et par dager etter årsmøtet -53 slo avisa Folkeviljen opp at parkeringa på Seljestad ikke lenger klarte å dekke behovet om sommeren, nå ble det smått arbeidet med å få bygd barnehage både i Harstadbotn og på Øvre Seljestad.

Klara Østring: Klara Østring framstår som en bauta i historien om Seljestad barneparkering. Hun var med fra den spede start med militærteltet fra 1945, via «tyskerbrakka» i Parkveien 3. Ingen vet hvor mange tombolagjenstander og -lodder hun produserte fram til hun la ned staven i 1999. Foto: Harstad Tidende.
Lita Arntzen: Lita Arntzen med døpenavnet Ingeborg var en blant mange som gjorde «litt mer enn sin plikt» til at barneparkeringa på Seljestad ble en suksess.
Annonse: Høsten 1957 arrangerte barnehageklubben mannekengoppvisning for og med barn. (se egen artikkel om dette i Harstad Tidende 17. desember 2016).