Mannen i 40-årene startet dagen med å slå til en skoleelev som gikk langs gangveien på Stangnes. Like etterpå knivstakk han en eldre mann i ansiktet i forbindelse med et ransforsøk. Politiet uttaler at de ser alvorlig på hendelsen, men åpenbart ikke mer enn at mannen, som er en såkalt «gammel kjenning», slippes løs dagen etterpå.

Hendelsene, som utspant seg i Harstad, ble heller ikke vurdert som så viktig at operasjonssentralen i Tromsø anså det som nødvendig å gå ut med informasjon og en henstilling til folk om å være på vakt. Når hunder er på rømmen fra sin eier, eller når en kasserolle tørrkokes i Tromsø, er politiet raskt ute i offentligheten med twittermeldinger. Men når en gutt blir angrepet og en eldre mann stukket med kniv i Harstad, er det stille fra samfunnets voktere.

Det hersker ingen tvil om at politiets vurdering i denne saken utfordrer folks rettsoppfatning og tiltro til lovens håndhevere. I stedet for å påta seg rollen som innbyggernes beskytter, sitter vi i denne saken igjen med en oppfatning av at hendelsene blir bagatellisert. -Vi tror det var tilfeldig at denne gutten ble angrepet. Gutten klarte imidlertid å komme seg unna uten fysiske skader, heter det i en uttalelse fra politiet, i et forsøk på å forklare hvorfor gjerningsmannen nå er på frifot. Det er en holdning egnet til å skape bekymring.

I løpet av et kort tidsrom står én og samme person bak ett innbrudd, angrep og umotivert vold mot en gutt og ett ransforsøk med påfølgende legemsbeskadigelse med særlig farlig redskap. At vedkommende settes fri etter å ha tilstått, vitner på langt nær om godt politiarbeid i den hensikt å beskytte samfunnet mot fare. Det er derfor ikke til å undres over at kommentarfeltene i sosiale medier fylles opp, og at noen, med rette, stiller spørsmål om hvem som står ansvarlig «når denne karen tar det neste steget.»

Sett fra harstadværingens ståsted har politiet utvist svært dårlig skjønn i denne konkrete saken. Derimot er den godt egnet til å sparke beina under nærpolitireformen, som angivelig skal handle om at politiet skal bli enda bedre på å skape trygghet der folk bor og ferdes i det daglige.