Regjeringen utlyste på nyåret en mulighet for havbruksselskaper til å søke om kapasitetsøkning, økt maksimalt tillatt biomasse (MTB), for eksisterende tillatelser til akvakultur med matfisk i sjø av laks, ørret og regnbueørret.

Av totalt 16 oppdrettsselskaper med tillatelser i Troms, søkte 15 om to prosents økning. Fem selskaper har i tillegg søkt om utvidelse av tillatelser på til sammen åtte lokaliteter der selskapene kan vise til spesielt gode miljøforhold.

Fylkesråd for kultur og næring, Sigrid Ina Simonsen (Ap), er fornøyd med at oppdrettsselskapene i Troms nå kan øke produksjonen, heter det i en pressemelding.

– For kommunene og fylkeskommunen vil det bety at vi kan vente oss ekstra midler over Havbruksfondet som kan bidra til bedre tilrettelegging for næringsutvikling langs kysten. Dette er midler som kommunene har stor bruk for både til planlegging og tilrettelegging for næringsaktivitet. Fylkeskommunen, på sin side, har mange spennende prosjekter og tiltak som trenger finansiering i årene som kommer. Dette vil gi effekter som kommer kystsamfunnene ytterligere til gode, skriver fylkesråd Simonsen i meldingen.

I neste runde vil selskapene i de grønne produksjonsområdene kunne søke om nye tillatelser og dermed ytterligere økt produksjonskapasitet. Dette vil skje gjennom auksjon og det vil bli utarbeidet en egen forskrift for denne tildelingen.

Intensjonen er at dette skal skje i løpet av noen måneder avhengig av saksbehandlingstid i departement og direktorat.

Blant selskapene som øker produksjonen er Gratangslaks i Gratangen, Kleiva Fiskefarm på Engenes, Northern Lights Salmon i Grovfjord og Sørrolnesfisk i Hamnvik

Havbruk i Troms er i rask vekst og til sammen ble det slaktet 169.000 tonn i 2016 til en verdi av kr 8,7 milliarder kroner. Det antas at ytterligere vekst i havbruksnæringen i hovedsak vil komme i den nordlige landsdel.

Den nye regionen bestående av Troms og Finnmark vil bli Norges største og raskest voksende havbruksregion i landet.

20 av 24 kommuner i Troms vil få tildelt vederlag i størrelsesorden fra 1–18 mill. kr pr. kommune fra Havbruksfondet til høsten, avhengig av antall og størrelse på lokalitetene i kommunen.