Harstad-ordfører Marianne Bremnes leder flyplassutvalget ved Harstad/Narvik lufthavn Evenes. Derfor innledet hun om muligheter og utfordringer for flyplassen, da ordførerne i Sør-Troms møtte politikerne på Troms-benken fredag.

Bremnes viste til at det er bestemt at det skal bygges en fremskutt base for kampfly på Evenes, men at det fortsatt hersker usikkerhet om flyttingen av basen for overvåkingsfly til Evenes.

– Jeg vil be Tromsbenken om ro rundt dette, for hele landsdelen sin del. Det har vært mye usikkerhet rundt dette, men fakta er at det anslås en plass mellom 600 og 800 arbeidsplasser på Evenes når alt dette kommer på plass. En omkamp om Andøya må unngås nå, sa Bremnes.

Men ordfører i Salangen, Sigrun Prestbakmo (Sp), understreket at hennes kommune langt fra er enige i det.

– Det er strekk i laget i Sør-Troms, og jeg vil at dere skal vite det. Vi er ikke enige i at man må unngå en omkamp om Andøya, selv om det er viktig for oss også at Evenes utvikles videre som sivil lufthavn, sa Prestbakmo.

Hun fikk støtte fra Gratangen-ordfører, Eva Ottesen (Ap), som sa at hun faktisk skvatt til over at Bremnes tok omkampen opp, i denne sammenhengen.

– Det der er langt fra alles syn, sa Ottesen.

Hun var heller ikke fornøyd med at administrativ ledelse ga uttrykk for at omkamp må unngås, fordi en omgjøring kan rokke ved forsvarsbalansen i nord.

– Det er nå riktig at dette kanskje ikke burde vært tatt opp her, men det var nå jeg som ble spurt om å innlede, så da tok jeg opp dette. Det sivile og forsvaret glir over i hverandre uansett, svarte Bremnes.

Men det er ikke bare i regionrådet det er strekk i laget.

De ulike meningene kom klart til uttrykk da Tromsbenken kommenterte saken.

Kent Gudmundsen (H) mener omkamp er lite sannsynlig.

– Omkamprunden var en del av valgkampen, og jeg opplever at det er bredt forlik på Stortinget både i forhold til Langtidsplanen for Forsvaret og Landmaktutredningen. Det som står foran oss nå er en kvalitetssikring av prosjektet, og jeg tror dere kan være rimelig trygge på det ikke kommer fram overraskende ny info nå, da det allerede er brukt store ressurser på kvalitetssikring, sa Gudmundsen.

Gudmundsen anbefalte regionrådet å bestemme seg for hvordan man vil posisjonere regionen, for å løfte potensialet for regionen som helhet.

Stortingsrepresentant fra Harstad, Martin Henriksen (Ap), sa at Arbeiderpartiet ønsker å sikre størst mulig legitimitet for Andøya-vedtaket, derfor er kvalitetssikringen viktig for dem.

Cecilie Myrseth (Ap), leder for Troms-benken, sa hun hadde forståelse for at det er ulike syn på saken.

– Det er ikke bare fred og fordragelighet rundt Forsvaret. Mange følger med, og det er krevende punkter, ulike syn og sterke fronter, så heller ikke Stortinget er omforent på alt, sa hun.

Sandra Borch (Sp) sa hun hadde håpet at omkamp om Andøy ikke ble nevnt i dag, for da hadde debatten om utviklingen av Evenes blitt bedre.

– Stortinget har bedt om en konseptvalgutredning, og den er nå utsatt til i slutten av april fordi det er kommet fram ting der, sa Borch.

PÅ LAG: I forsvarssaken var Sigrun Prestbakmo (Sp), ordfører i Salangen og Eva Ottesen (Ap), ordfører i Gratangen, på lag.