22 år har han tilbrakt på historisk grunn på Trondenes. Først som konservator, og fra 2000 som direktør for Sør-Troms Museum. Den gang Trondarnes Distriktsmuseum. I neste måned forlater han for å tiltre stillingen som sjef for Museumsseksjonen i Norsk kulturråd. Ole Furset lokkes av nye utfordringer. Det bare var noe der som trakk.

– Det å få være med på å utvikle museene i Norge på et nasjonalt nivå var fristende, sier han, mens han ser tilbake på to tiår med ei rivende utvikling for Sør-Troms Museum. Han nekter ikke for at det føles litt vemodig, men er samtidig fornøyd med alt som har kommet på plass.

Milepæler

Han forlater nemlig ikke ei synkende skute. Tvert imot, skal vi tro museumsdirektøren. For store ting har skjedd, og store ting skal skje fremover, ikke minst på historiske Trondenes.

– Mye av det jeg har jobbet for, og mange av de målene jeg har satt meg opp igjennom årene har blitt gjennomført. Det som til nå ikke er oppfylt er i ferd med å oppfylles. Flere gode prosjekter er på gang. Gjennomførbare og godt finansiert, sier han, og nevner overtakelsen av Trondenes Historiske Senter, museumskonsolideringen i Sør-Troms og synliggjøringen av ”den vonde historien” med krigsfangeleiren på Trondenes som noen av mange milepæler.

Norgeshistorie

– At Trondenes Historiske Senter ble bygd i 1997 var en velsignelse. All ære til de som sto bak, sier han, og legger til at over en halv million mennesker har løst billett siden åpningen.

– I tillegg kommer alle de som har vært innom uten å løse billett. Folk fra hele verden. Og tenk på alle ungene som har fått oppleve et ekte museum i sitt nærmiljø. Over tre tusen elever er innom årlig. Det er så mye fantastisk historie på hele Trondenes. Adolfkanonen, Asbjørn Selsbanes naust, kirka, fangeleiren og Finnmarksleiren. Norgeshistorien i miniatyr, sier han.

Selv ankom han et helt nytt historisk senter. Noe av det første han fikk fullført var hovedutstillingen ”Med kors og sverd gjennom 1000 år”. Hovedsakelig med innsamling av utstillingsgjenstander og utforming av tekstene som følger utstillingen. Det meste med hovedvekt på vikingtid og middelalder.

Nasjonalt ansvar

Et høydepunkt var også Outsider Art Street Gallery, som åpnet i Gågata i fjor sommer. Et inkluderende galleri for kunstinteresserte personer uavhengig av bakgrunn og tilhørighet. Et prosjekt Furset har vært levende opptatt av.

– Harstad har tatt et nasjonalt ansvar ved å etablere galleriet, sier han om det banebrytende prosjektet, som i løpet av de to første månedene etter åpningen hadde over 3000 besøkende.

Vikingshow

Blant det nye som er på gang på Trondenes er middelaldergården Allmenningr ovenfor Trondenes Historiske senter. Til nå er det reist ei årestue, dette året skal det bygges ei stavkirke. Det ferdige tunet skal være et levende klasserom med fokus på kristningen av Norge på slutten av vikingtiden og begynnelsen av middelalderen. Ideen tilhører Furset, som jobbet flere år for å få det hele finansiert.

– Det vil bli en fantastisk attraksjon og lærearena når det står ferdig, sier han, og forteller videre om et av flere europeiske prosjekter museet har vært med på å utvikle.

– Til høsten kommer ”Follow the Vikings”, et gigantisk viking roadshow med skuespillere og kunstnere som skal besøke vikingmarkeder og festivaler i Europa. Verd å få med seg, for alle.

Utforskertrang og identitet

Siden Museumsreformen i 2002 har museet fått statlige midler. Direktøren synes han har vært privilegert som har fått vært med på vekst og fremgang.

– Da jeg begynte var vi fire ansatte. I dag har vi 25 hele stillinger. Det har vært ei enorm utvikling og profesjonalisering, og da snakker jeg ikke bare om Trondenes. I dag har Sør-Troms Museum et budsjett på 25 millioner, mot 1,4 for 20 år siden. Det sier litt, sier han. Arkeologen fra Bergen som landet i Nord-Norge som vernepliktig, og siden ble værende i nord. Han har aldri angret på at han valgte arkeologstudier i Tromsø.

– Jeg har alltid likt historie. Å tolke fortida er spennende og viktig. Det handler om utforskertrang og identitet. Da jeg begynte på studiet, åpnet det seg en spennende verden, forteller han.

Åpne dører

Årene i Tromsø resulterte i en cand.philol., som etter hvert ble bygget på med studier ved Museumshøjskolen i Danmark og senere MBA-studier i Bodø. Kunnskapene har kommet godt med i jobben som museumsdirektør. Snart overtar andre.

– Jeg føler at museet er i trygge hender hos en kompetent stab. Men det er viktig å følge med i tiden. Utvikle nye prosjekter. Og så er jeg opptatt av at museet skal tilhøre alle. Det skal ha åpne dører, med en armlengdes avstand til politikerne, og det skal være åpent for frivillighet, mener han.

Allerede i neste måned forlater han, ganske nøyaktig 22 år etter at han ankom Harstad. Han starter i den nye stillingen i Oslo, men får senere permanent base i Bodø.

– Vi brenner foreløpig ingen bruer. Jeg starter med ukependling og satser på flytting etter hvert. Eller …. man vet jo aldri.

KULTURRÅDET NESTE: Nye utfordringer venter Ole Furset i Norsk Kulturråd. Foto: Tina Eilertsen