Ved sykehuset i Harstad er en pasient rammet av den smittsomme virusinfeksjonen hepatitt A. Smitteoverlege Jonas Holte sier at den sannsynlige årsaken er matbåren smitte etter at et parti farlige dadler ble distribuert av Rema 1000.

- Det er snakk om iranske dadler som har kommet via Danmark med distributøren Bama. Dadlene ble i forrige uke trukket fra markedet og er ikke lenger i butikkene.

Holte sier at leversykdommen finnes i avføringen til de som er syke. Den kan smitte som følge av mangelfull hygiene.

- Måten det smitter minner om omgangssjuke. Du kan smitte andre i husstanden din, sier smitteoverlegen.

Symptomene er vanligvis milde i form av feber, kvalme, oppkast, mørk urin, lys avføring og magesmerter. Ikterus (gulfarget hud og gult på det hvite i øynene) kan også forekomme.

- Diaré forekommer sjelden, men det smitter fra den veien. Hvis folk har symptomene ber vi dem ta kontakt med fastlegen, sier Holte.

Smittelegen sier at han ikke kjenner tilstanden til den syke, men de som smittes får som oftest full restitusjon uten leverskade.

Holte frykter at flere skal ha dadlene av merket Juicy dates liggende hjemme.

- Ikke alle får spist opp godteriene sine før jul, og tar dem i januar eller februar. Folk som har dadlene må levere dem tilbake der de ble kjøpt eller kaste dem i søpla.

Det er i dag uvanlig at folk får hepatitt A i Norge.

- Vi har ikke så mye av dette siden kontrollen med matvarer er god.

Fakta:

Mange infeksjoner forløper asymptomatisk, avhengig av alder på pasienten. Symptomer på hepatitt A-infeksjon varierer fra milde til mer alvorlige og omfatter:

Feber, kvalme, oppkast, mørk urin, lys avføring, magesmerter og ikterus (gulfarget hud og gult på det hvite i øynene). Diare forekommer sjeldent.

Hepatitt A gir vanligvis full restitusjon uten leverskade. Små barn kan ha hepatitt A og skille ut virus fra tarmen uten å vise påfallende sykdomstegn.

Hos barn under 6 år utvikler bare ca. 10% av de smittede ikterus. Hos barn i aldersgruppen 7-14 år er ca. 50% av de smittede symptomfri.

De fleste i denne aldersgruppen vil utvikle ikterus ved symptomgivende sykdom. Hos personer over 15 år vil vanligvis 50-70% av de smittede utvikle symptomer og da vanligvis ikterus.